«Сьогодні можете просто подивитись Оресту в очі»: фото пресофіцера «Азову» після полону

Українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови опублікували фотографії пресофіцера «Азову» Дмитра «Ореста» Козацького, якого 21 вересня звільнили з полону.

«В перший день вдома я пішов до барбершопу, підстригся і побрився. Я ніколи не хотів виглядати жертвою», — розповів боєць фотографам.

Дмитро Орест Козацький

«Сьогодні можете просто подивитись Оресту в очі. Вони багато чого бачили», — зазначили фотографи.

Орест Дмитро Козацький фотосесія

Орест Дмитро Козацький фотосесія

Ліберови розповіли, що саме «Орест» не дав їм кинути документувати війну. На початку вторгнення вони думали полишити професію, однак Дмитро Козацький, який тоді вже перебував на «Азовсталі», написав фотографам, що їхні роботи його надихають.

«А тут хлопець, який наразі в пеклі А***сталі пише нам, що наші фото його надихають. Зараз ми розуміємо, наскільки ці слова були переломними для нас. Скажи їх тоді будь-хто інший — ми не повірили б і, скоріш за все, згодом повернулись до звичайного життя. Але з його вуст це стало для нас наче той самий магічний промінь, що пронзає його самого на тій легендарній світлині, та який ми спробували відтворити на цій серії», — розповіли Ліберови.

Орест Дмитро Козацький фото після полону

Орест Дмитро Козацький фотосесія

Орест Дмитро Козацький фотосесія

Нагадаємо, Дмитро Козацький з позивним «Орест» під час оборони Маріуполя зробив кілька серій фото про життя оборонців міста. Зокрема, на них було зафіксовано імпровізований шпиталь у бункерах «Азовсталі» та побут бійців.

20 травня Дмитро Козацький потрапив у російський полон, з якого його звільнили 21 вересня разом ще з 214 бійцями.

У вересні, ще перебуваючи у полони, «Орест» переміг у престижному фотоконкурсі в Парижі – The Prix de la Photographie. Він отримав «золото» в категорії Press/War («Преса/Війна»), а також посів друге місце у загальній категорії Press («Преса»).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Звільнена з полону медик Мар’яна Мамонова народила доньку