Сотні колишніх лідерів закликали «Велику сімку» оплатити щеплення від коронавірусу у бідних країнах
УНІАН

Понад 100 колишніх президентів, прем'єр-міністрів та міністрів закордонних справ закликали країни G7 забезпечити вакцинацію від коронавірусу в усьому світі. Всього звернення підписали 230 людей.

Це має допомогти попередити мутацію вірусу та його повернення в ролі світової загрози, повідомляє CNN.

Лідери зробили свою заяву напередодні саміту G7 у Великобританії, який відбудеться 11 червня, коли Джо Байден, президент США, зустрінеться з очільниками Великобританії, Франції, Німеччини, Італії, Канади та Японії. Лідери держав зберуться вперше з початку пандемії.

У своєму листі колишні провідні політики заявили, що у 2020 році глобальна співпраця зазнала невдач, але 2021 рік може відкрити нову еру.

Зазначається, що доступність вакцин для бідних країн є стратегічним інтересом для всіх держав. Колишні політики закликають «Велику сімку» та інших лідерів, запрошених на саміт, гарантувати виплату близько $30 млрд на рік протягом двох років на боротьбу з пандемією в усьому світі.

Серед підписантів листа були, зокрема, експрем'єр-міністри Великобританії Гордон Браун і Тоні Блер та колишній генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Борис Джонсон, чинний прем’єр міністр Великобританії, заявив, що на саміті закликатиме своїх колег-лідерів взяти на себе конкретні зобов’язання по вакцинації інших країн.

У ВООЗ заявили про нестачу COVID-вакцин для програми COVAX