Соціологи оприлюднили перелік партій з найбільшою підтримкою на місцевих виборах 21 листопада
УНІАН

На місцевих виборах в Україні 21 листопада умовний 5% бар’єр подолали п’ять партій — «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа — За життя», «За майбутнє» та «Батьківщина». Про це оголосила Соціологічна група «Рейтинг» із посиланням на дані територіальних виборчих комісій та моніторингові опитування (вересень-жовтень 2020).

«Згідно агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах, умовний 5% бар’єр подолали «Слуга народу» (14,5%), «Європейська солідарність» (13,7%), «Опозиційна платформа — За життя» (12,5%), «За майбутнє» (8,6%) та «Батьківщина» (8,5%). Відсотки розраховані від загальної кількості голосів виборців, які підтримали партії», — зазначають експерти.

Згідно повідомлення, «Наш край» загалом підтримали 3,9%, ВО «Свобода» — 3,3%, Радикальну партію Ляшка — 2,4%, партію «Сила і честь» — 2,4%, «УДАР Віталія Кличка» — 2,0%, партію «Пропозиція» — 2,2%, «Голос» — 1,7%, партію Шарія — 1,4%, «Перемога Пальчевського» — 0,8%.

Сумарний рейтинг інших, переважно місцевих, партій становить близько 22%.

Сукупна підтримка п’яти парламентських партій на цих виборах становила 51% (на виборах до Верховної ради 2019 року вони отримали 78%). При цьому в областях, де не були представлені потужні місцеві партії, парламентські партії отримали значно більшу підтримку на місцевих виборах

В Україні 22 листопада відбувся другий тур місцевих виборів, під час яких в 11 містах обирали мерів.

Повторне голосування за місцевих голів відбулося у таких містах: Львів, Бердянськ, Дніпро, Дрогобич, Полтава, Миколаїв, Слов’янськ, Нікополь, Рівне, Ужгород, Черкаси. Наразі є перші екзит-поли та попередні результати голосування у всіх містах.

За даними ЦВК, середня явка на виборах міських голів у другому турі виборів 22 листопада становила майже 30%. Найвища явка виборців зафіксована у Запорізькій області на виборах Бердянського міського голови — 39,23%, найнижча — у Дніпропетровській на виборах мера Дніпра — 23,93%.

Як ми писали раніше, київські кандидати в мери протягом передвиборчої кампанії витратили на рекламу на Facebook понад $126 тис.

18 листопада ЦВК опублікувала рейтинг партій, які взяли найбільше мандатів на виборах.

Cвято непослуху. Коронакриза переходить у владну кризу в Україні