США синхронно з ЄС запровадили нові санкції через арешт Навального
iStock

США запровадили санкції проти семи російських держслужбовці, які причетні до ув’язнення  російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомиляє видання Axios з посиланням на власні джерела в адміністрації США.

«Сполучені Штати не намагаються перезавантажити наші відносини з Росією, і ми не намагаємося їх загострити», — заявив інсайдер ЗМІ.

Це перші санкції, які Штати ввели проти пов'язаних з Кремлем чиновників за президентства Джо Байдена. Напередодні чинний американський лідер пообіцяв протистояти російській агресії і порушенням прав людини.

Імена підсанкційних чиновників наразі не розголошуватимуть, кажуть співрозмовники Axios. Вони додали, що американські розвідники впевнені, що співробітники російських спецслужб отруїли Навального за допомогою нервово-паралітичного препарату «Новачок».

Санкції вже узгодили з Європейським Союзом. Напередодні ЄС наклав санкції на російських посадовців, причетних до ув’язнення Навального. Чиновникам заборонили в’їжджати в країни ЄС, а також зберігати фінансові активи в банках країн Євросоюзу.

У санкційний список потрапили:

  • Віктор Золотов, голова Національної гвардії РФ;
  • Ігор Краснов, генеральний прокурор РФ;
  • Олександр Калашников, начальник Федеральної служби виконання покарань РФ;
  • Олександр Бастрикін, який очолює Слідчий комітет, який контролював розслідування.

США також додадуть в чорний список Міністерства торгівлі 14 російських підприємств, які пов'язані з виробництвом хімічної і біологічної зброї.

Передісторія

20 серпня Олексія Навального госпіталізували непритомним з літака в Росії. 22 серпня його перевезли до німецької клініки Charité. Пізніше лікарі заявили, що Навального отруїли хімічною речовиною з групи «Новачок» під назвою інгібітор холінестерази. 23 вересня політика виписали зі стаціонару. 

1 жовтня Навальний заявив, що за його отруєнням стоїть президент Росії Володимир Путін. 

Chas News повідомляв, що в Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Олексія Навального. 

Раніше Боррель сказав, що на закритих переговорах у Москві вимагав звільнити Навального.

ЄС наклав санкції на російських посадовців, причетних до ув’язнення Навального