«Стоп ковід-тиранії». Декілька тисяч чехів виступили проти жорсткого карантину з комендантською годиною
Getty Images

Кілька тисяч чехів вийшли на вулиці Праги 10 січня для участі в демонстрації проти посилення коронавірусних обмежень. Багато учасників масової акції не дотримувалися мінімальної дистанції й нехтували масковим режимом.

До проведеної в неділю акції приєдналося, за попередніми оцінками поліції, близько двох тисяч людей, передає DW із посиланням на dpa.

Демонстрацію під назвою «Відкриймо Чехію» скликала ініціативна група чехів, які намагаються захистити від краху закриті під час кризи ресторани. Учасники демонстрації тримали в руках чеські прапори, дехто ніс плакати з написами «Зупиніть коронатероризм», «Стоп ковід-тиранії» і «Ми — не вівці». Серед промовців, котрі виступили під час акції були, зокрема, актор Даніель Ланда і колишній президент Вацлав Клаус. Були також представники рестораторів та мереж фітнес-клубів.

Експрезидент Чехії Вацлав Клаус відмовляється від вакцини проти COVID-19 і критикує заходи уряду

Колишній президент Чеської республіки Вацлав Клаус взяв участь у демонстрації, учасники якої висловили протест проти запроваджених урядом заходів у боротьбі з коронавірусом.

«Потрібно припинити односторонній диктат влади. Ми хочемо повідомити уряд і сказати це чітко і однозначно: цього вже було досить. Вже було досить всіх цих заборон і наказів, які принциповим шляхом утискають наше життя», — цитує Радіо Свобода виступ Клауса. Політик додав, що сам він від вакцини проти COVID-19 відмовляється.

При цьому він вважає, що від коронавірусу «жодної чарівної вакцини не існує».

«Вакцинація не повинна бути обов’язковою», — заявив чеський експрезидент.

Натомість нинішній чеський президент Мілош Земан закликав свого попередника Клауса все ж вакцинуватися: «Прийми вакцину, Вацлаве, інакше у своєму віці (Вацлав Клаус 1941 року народження — Прим. ред.) ризикуєш, що ковід тебе наздожене».

7 січня уряд Чехії посилив локдаун у країні і подовжив його до 22 січня. Відтоді в громадських місцях дозволено зустрічатися максимум двом людям, ресторани й культурні заклади закриті. З 21:00 вечора до 5:00 ранку діє комендантська година.

Тим часом президент Чехії Мілош Земан закликав громадян до терплячості. У коментарі для новинного сайту Blesk.cz Земан сказав, що зростання числа випадків заражень, що спостерігалося останнім часом, спричинене недисциплінованою поведінкою громадян. Він також розповів про те, які великі надії покладає чеська влада на вакцинацію.

Земан подякував Європейському Союзу за зусилля з придбання вакцин і попрохав Ізраїль допомогти в організації кампанії з вакцинації, повідомляє інформаційне агентство CTK. Сам Земан також запевнив, що наступного тижня йому теж зроблять щеплення. Президенту Чехії 76 років і він має діабет, уточнює dpa.

За даними Університету Джонса Гопкінса, від початку пандемії у Чехії виявили понад 830 тисяч інфікованих коронавірусом, померли більш ніж 13 тисяч.

Протести не перші – у жовтні поліція в історичному туристичному районі Праги застосувала сльозогінний газ та водомети проти демонстрантів, обурених суворими антикоронавірусними обмеженнями.

Після карантину чеський перевізник запустить потяг Прага — Краків — Львів