Субсидія 2022-2023: як зміняться виплати в Україні з 1 грудня

Незважаючи на війну, Україна продовжує виплачувати субсидії в опалювальний сезон 2022-2023.

Chas News розповідає, які зміни, функції і порядок оформлення та виплат субсидій чекає на українців із 1 грудня 2022 року.

Хто нараховуватиме субсидії з 1 грудня 

Пенсійний фонд з 1 жовтня 2022 року почав приймати заявки на призначення субсидій в Україні.

У листопаді Фонд соцстрахування ще призначатиме виплати, але надаватиме їх уже Пенсійний фонд.

А з 1 грудня Пенсійни фонд вже почне призначати та виплачувати субсидії. 

Упродовж цього часу для отримувачів нічого не зміниться, оскільки повноваження та виплатні реєстри від однієї структури до іншої передаватимуть поетапно.

Де можна подати заяву на субсидію

У Мінсоцполітики кажуть, що використання ІТ-систем Пенсійного Фонду України дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг у будь-якій точці України.

Із 1 грудня заяви приймають Пенсійний Фонд України, органи Мінсоцполітики та Центри надання адміністративних послуг:

  • Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • місцеві управління соцзахисту;
  • органи пенсійного фонду;
  • через додаток «Дія»;
  • через електронний кабінет Пенсійного фонду.

Як автоматично поновити виплати субсидій

Українці, які отримували субсидії минулого опалювального сезону, зможуть лише оновити інформацію про себе, якщо вона змінилася.

Якщо нічого не змінилося з 2021 року, виплати перепризначать автоматично. Документи, особові справи від органів соцзахисту до Пенсійного фонду також передадуть без участі отримувачів субсидій та пільг.

Жодних нових рахунків у банках для виплати субсидій відкривати не потрібно, оскільки всі необхідні дані про субсидіантів Пенсійний фонд отримує автоматично в електронному вигляді. Громадяни, як і раніше, одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Виплати ВПО та допомога за розміщення переселенців

Виплати ВПО, допомога за розміщення ВПО за програмою «Прихисток» не зараховуватимуть до середньомісячного сукупного доходу громадянам при призначенні житлової субсидії.

Як і виплати ВПО та допомогу від ООН, компенсація також не оподатковується.

Відповідно до постанови Кабміну України від 16 вересня 2022 року було внесено зміни у Положення про порядок призначення житлових субсидій, і тепер особи в зоні бойових дій або на деокупованих територіях, житло яких постраждало від обстрілів можуть отримувати субсидію.

Вони нараховуватимуться за використання побутових електроприладів для обігріву житлових приміщень. Також застосовуватимуться соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Раніше повідомлялось, що в Україні не підвищуватимуть мінімальну зарплату у 2023 році.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З початку року на соцвиплати із держбюджету пішло 305 млрд — Мінфін