Світова економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося — МВФ
The Economic Times

Світова економіка демонструє більш швидке відновлення темпів зростання, ніж очікувалося раніше. Проте істотні ризики все ще залишаються, в тому числі і нові штами коронавірусу. Про це заявив перший заступник глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джеффрі Окамото, передає пресслужба МВФ.

«У січні ми прогнозували зростання світової економіки в 2021 році на рівні 5,5%. Однак з’являються перспективи швидшого відновлення завдяки додатковому бюджетному стимулюванню, особливо в США, і перспективам масштабнішої вакцинації», — зазначив Окамото. Він наголосив, що відповідні зміни будуть внесені в квітневий доповідь фонду про перспективи розвитку світової економіки.

Однак відновлення світової економіки було неповним і нерівномірним. Воно неповне в зв’язку з тим, що, незважаючи на швидше, ніж очікувалося, відновлення в другій половині 2020 року, ВВП залишається набагато нижче докризових показників в більшості країн

За його даними, Китай «в значній мірі вже завершив своє відновлення, повернувшись до докризових рівнів зростання, випереджаючи всі великі економіки».

За словами Окамото, «за межами Китаю є тривожні ознаки того, що розрив між розвиненими і країнами, що розвиваються економіками зростає».

«Ми прогнозуємо, що сукупний дохід на душу населення в країнах з ринковою економікою і в країнах, що розвиваються, за винятком Китаю, в період між 2020 і 2022 роком буде на 22% нижче, ніж при ситуації, коли б не було пандемії», — заявив він. Такі умови, продовжив заступник голови фонду, приведуть до того, що «з початку пандемії майже 90 млн людей опиняться за межею крайньої бідності».

Як підкреслив Окамото, «невизначеність щодо економічного відновлення виключно велика». «Ми не знаємо, наскільки затягнеться криза в сфері охорони здоров’я. Доступ до вакцин залишається досить нерівномірним як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються», — зазначив він.

Так, у країнах з низьким рівнем доходу початок масштабної вакцинації може затягнутися до 2022 року. «У цьому полягає проблема. Цій пандемії дійсно прийде кінець тільки тоді, коли вона завершиться для всіх (країн). Ще одним ризиком є ​​поширення стійких до препаратів мутацій, які загрожують знизити ефективність існуючих вакцин і можуть підірвати або уповільнити процес відновлення», — пояснив заступник голови фонду.

У січні генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що пандемія коронавірусу привела до найгіршої економічної кризи за останні 100 років. За його словами, нинішній стан світу можна охарактеризувати словом «крихкість».

Гутерріш також заявив про проблему нерівномірного розподілу вакцин від коронавірусу, про яку неодноразово говорили в своїх виступах експерти і керівники Всесвітньої організації охорони здоров'я. Зокрема, глава ВООЗ Тедрос Гебреісус стверджував, що світ опинився на межі «катастрофічного морального провалу» через нерівномірний розподіл вакцин. «І ціна цього провалу буде оплачена життям і засобами для існування в найбідніших країнах світу», — підкреслював він.

Сідай, двійка! Як Україна не виконала «домашнє завдання» МВФ