Тарас Чмут: чим відомий директор найбільшого волонтерського фонду «Повернись живим»

7 грудня на запрошення Гельсінської комісії Конгресу США перед американськими парламентарями виступили представники найбільших українських волонтерських організації. Одним з них був директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Chas News розповідає про його кар'єрний шлях та роботу на чолі найбільшого волонтерського фонду країни.

Тарас Чмут: коротка біографія

Тарас Чмут народився 13 жовтня 1991 року у Коростишеві, на Житомирщині. Вже у 16 році він став співзасновником «Українського Мілітарного Порталу», одного із  найавторитетніших вітчизняних видань на військову тематику.

Одночасно вступив до Інституту аеронавігації Національного авіаційного університету на спеціальність «Комплекси пілотажно-навігаційного обладнання».

З початком російсько-української війни у 2014 році Тарас Чмут став активним волонтером, зокрема був координатором проєкту «Мілітарна допомога», створеного командою «Українського Мілітарного Порталу».

У 2015 році після завершення магістратури у НАУ Тарас Чмут вирішив вступити до лав ЗСУ. Наступні 2,5 роки він прослужив у морській піхоті за контрактом — у складі 501-го та 137-го баталйонів.

Тарас Чмут під час служби у морській піхоті

Перебуваючи на службі він не припинив волонтерської діяльності, вів «Щоденник морпіха», у якому виносив обговорення внутрішніх проблем батальйону на широкий загал, проходив навчальні курси від Великої Британії та у Литві. Тарас Чмут у 2015-мі та з жовтня 2016-го по червень 2017-го передував у зоні бойових дій, зокрема брав участья у боях під Широкиним та Павлополем.

У 2017 році Чмут звільнився з лав ЗСУ у званні сержанта та продовжив роботу на Мілатрному порталі. Тоді ж він долучився до роботи благодійного фонду «Повернись живим». Спочатку став одним із співзасновників аналітичного відділу фонду, потім його очолив і врешті 24 листопада став керівником самого фонду.

Тарас Чмут та фонд «Повернись живим»

Тарас Чмут у всіх інтерв'ю повторює, що «Повернись живим» — фонд компетентної допомоги. «Наше завдання — не забезпечити кожного військового, а витрачати гроші так, щоб це могло змінити перебіг воєнних дій», — пояснює волонтер.

Наприклад, до початку повномасштабного вторгнення фонд поставляв на ротаційній основі тепловізори в армійські бригади на передовій, облаштовував станції спостереження уздовж лінії зіткнення та забезпечував військових планшетами Armor («Броня»), які дозволяють вести вогонь із закритих позицій.

Також фонду «Повернись живим» започаткував навчання бійців з мінної безпеки, снайпінгу та домедичної допомоги.

«Волонтери швидші за державу». Директор фонду «Повернись живим» — про допомогу Збройним силам

З початком повномасштабної війни завдяки збільшенню пожертв від українців фонд розгорнув активну роботу. Лише за перший місяць, з 24 лютого по 18 березня, «Повернись живим» зібрав 2,2 млрд грн (не рахуючи готівкових та криптовалютних переказів), з яких 1,1 млрд грн вже витратила на допомогу армії. Тоді, зокрема, було куплено та передано 7 954 засобів зв’язку різного типу, 2 546 шоломів, 1 293 одиниці тепловізійної, нічної та іншої оптики, 1 312 бронежилетів і 573 квадрокоптерів.

Проте як і раніше фонд акцентує увагу на масштабних програмах. У квітні «Повернись живим» передав військовим 51 новий пікап Fiat вартістю €1 млн для мобільних груп Протиповітряної оборони та протитанкістів. У травні — уклав контракт на 25 вітчизняних безпілотних комплексів «Лелека» на 45 млн грн, а в листопаді — здійснив найбільшу в своїй історії закупівлю тепловізійної оптики (355 теплоприцілів, 510 тепловізорів та 60 монокулярів нічного бачення) за € 3,3 млн. І це лише кілька з великих закупівель фонду.

Тарас Чмут та 925 одиниць нічної оптики

У червні фонд став першою благодійною організацією в історії України, яка отримала ліцензію на закупівлю закордоном товарів подвійного та військового призначення, включно з летальним озброєнням. А вже у липні придбав безпілотний авіаційний комплекс Bayraktar TB2, загальною вартістю $16,5 млн. До нього входять три безпілотники,  мобільний комплекс наземного управління та супутнє обладнання.

«Повернись живим» також багато уваги приділяє навчанню та технічній підтримці боєздатності ЗСУ, Наприклад, у червні фонд передав військовим тренежер для підготовки операторів ПЗК «Ігла» вартістю 1,2 млн грн, а у листопаді постав перші дві майстерні технічного обслуговування автомобільної техніки (МТО-АТ). За перші десять днів роботи вони відновили 14 «Хаммві» ЗСУ.

А ще фонд спільно з ГУР збирає 230 млн грн на таємничий «Black box», який Тарас Чмут представив як «великий проєкт для стратегічного впливу на війну та наближення нашої перемоги».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Повернись живим» показав полювання Bayraktar на російські танки (відео)