Тарас Козак оформлює й продає вугілля з ОРДЛО через кіпрський офшор — активісти

Центр протидії корупції заявляє, що зв'язок Тараса Козака із терористами «ЛНР/ДНР» та постачанням вугілля з окупованих Росією територій триває з 2014 року.

Про це написала виконавчий директор та член правління ЦПК Дар'я Каленюк у блозі на «Українській правді».

Вона нагадала, що, згідно з офіційними даними, 16 грудня 2014 року ПАТ «Центренерго» уклало договір із компанією Arida Global Limited з Гонконга на поставку десятків тисяч тонн вугілля.

Вугілля мало закуповуватися з Південної Африки, але в 2016 році «Українська правда» виявила, що насправді під виглядом південноафриканського вугілля «Аріда» продавала державним ТЕЦ контрабандне вугілля з «ДНР/ЛНР».

Каленюк відзначила, що ще 5 листопада 2013 року гонконзька Arida Global Limited підписала кредитний договір на $8 млн з кіпрською компанією Hakail Limited, бенефіціарним власником якої і був Тарас Козак.

Козак вказує бенефіціарний контроль над Hakail Limited в своїх щорічних деклараціях, починаючи з 2015 року і закінчуючи 2019 роком.

За даними держреєстру Кіпру, Hakail Limited був у власності іншої офшорної компанії Козака – Turul Investments Limited — ще з 2012 року.

Каленюк відзначила, що згідно з аудиторськими звітами, за цим кредитним договором компанія Arida отримала від кіпрського офшору Козака за 2014 та 2015 роки $7,4 млн кредитних коштів.

Кредит надавався під 2.5% річних. Він не був застрахований заставним майном, і його мали повернути до 6 листопада 2015 року.

Але Arida Global Limited не повернула позичені кошти, а кіпрський офшор Козака списав цей борг.

Каленюк підкреслила, що гонконзька компанія Arida Global Limited, яка постачала в Україну контрабандне вугілля з окупованих територій, в 2014—2015 роках отримувала безповоротне багатомільйонне фінансування від кіпрського офшору Козака.

«Ви падло». Реакція ОПЗЖ та ексрегіонала

Керівник телеканалу «112 Україна» та лідер молодіжної організації ОПЗЖ Артем Марчевський написав у Facebook: «Пане Зеленський! Ви там зовсім з глузду з'їхали? Я чудово пам’ятаю, як ви, падло, обіціяли не чіпати жодні канали. Як завжди, обманули».

Нардеп Нестор Шуфрич, в минулому — діяч «Партії регіонів», який очолює Комітет Верховної Ради з питань свободи слова, каже, що санкції «викликають обурення і демонструють страх влади перед українцями! Ось вам і свобода слова, ось вам і рівність всіх перед Законом». 

Власник медіахолдингу «Новини» Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури.

Міжнародна федерація журналістів розкритикувала блокування каналів Медведчука

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) назвала запровадження санкцій проти телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK «позасудовою і політично мотивованою забороною» та «кричущим нападом на свободу преси». Про це пише Deutsche Welle.

«Ця довільна і політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії. Вона ставить під загрозу роботу сотень працівників ЗМІ, які не мають нічого спільного з політичною приналежністю їхніх власників», — зазначив генеральний секретар IFJ Ентоні Белленджер.

Генсек Європейської федерації журналістів Рікардо Гутієррез заявив, що «заборона абсолютно не відповідає міжнародно-правовим стандартам свободи слова та мовлення».

Заблоковані канали Козака «не можна вважати справжніми ЗМІ» — заява громадських організацій

Декілька українських громадських ініціатив, які спеціалізуються на протидії дезінформації, прокоментували запровадження санкцій проти Козака і його каналів «112 Україна», ZIK та NewsОne. Заяву оприлюднив Український кризовий медіацентр.

Активісти стверджують, що заборона діяльності цих каналів не становить загрози свободі слова. Обстоюючи цю думку, вони вказують на те, що ці медіа ретранслюють російську пропаганду, в тому числі наративи про «фашизм в Україні», «русофобію», «Україну як країну, що зазнала невдачі» та «Україну, контрольовану Заходом».

«Загальний опис цих каналів полягає в тому, що Україна не має права існувати як проєвропейська незалежна країна; вони неодноразово підтримували російську агресію проти України; ці канали у своїй роботі не застосовують принципів свободи слова та журналістських стандартів», — стверджують представники громадського сектору.

Також організації вказують на те, що заборонені канали «неодноразово слугували інструментом політичного піару на користь проросійської політичної партії та її власника», а також запрошували експертів без відповідної освіти та досвіду.

«112», ZIK та NewsОne не можна вважати справжніми ЗМІ, які мають намір надавати об’єктивну та неупереджену інформацію на благо громадськості; вони поводяться як інструменти злочинного впливу, спрямовані передавати наративи кремлівської пропаганди під маскою «вітчизняних» українських ЗМІ», – підсумовують активісти.

Вони назвали санкції кроком до підвищення інформаційної безпеки української держави, особливо важливим під час російської агресії, яка триває.

Заява містить приклади, які, за твердженням її авторів, ілюструють ці тези. Під текстом підисалися 10 організацій — «Український кризовий медіацентр», «Волонтерська спільнота InformNapalm» та інші.

Мінкультури звернулося до кіностудії Довженка з проханням припинити співпрацю з заблокованими телеканалами

Міністерство культури і інформаційної політики України звернулося до Національної кіностудії імені О.Довженка з проханням припинити співпрацю з заблокованими напередодні телеканалами «112 Україна», ZIK та NewsОne, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко

«Це рішення (РНБО — Прим. ред.) багатогранне, оскільки воно стосується як ліцензії, так і діяльності цих телеканалів на території державних підприємств. Ми направили сьогодні лист кіностудії Довженка про припинення співпраці з цими телеканалами, оскільки вони знаходяться на території державної кіностудії» — сказав він в ефірі телеканалу «Україна 24» у середу ввечері.

Ткаченко також повідомив, що санкції передбачають заборону на діяльність цих телеканалів на території держпідприємств.

МВС отримує інформацію про можливі силові провокації через блокування каналів Медведчука

Міністерство внутрішніх справ каже про можливі силові провокації, розпалювання ворожнечі та громадянського протистояння.

Про це каже радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, якого цитує пресслужба МВС.

Нам надходить оперативна інформація щодо можливих спроб дестабілізаціі ситуації, шляхом здійснення силових провокацій, а також розпалювання ворожнечі та громадянського протистояння з боку зовнішніх та внутрішніх деструктивних сил

МВС застерігає ймовірних ініціаторів та організаторів подібних злочинних сценаріїв. Шкіряк запевняє, що правоохоронці завадять проросійським ворожим силам розколоти українське суспільство і розірвати країну.

Очільник МВС Арсен Аваков зазначив, що матеріали, надані СБУ, які лягли в основу рішення РНБО про санкції щодо холдингу Медведчука, є цілком достатніми та вичерпними.

Данілов: в Україні ще багато антиукраїнських каналів, але потрібні докази

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данілов вважає, що в Україні працює ще багато антиукраїнських телеканалів, і РНБО буде вводити санкції щодо них, але тільки після надходження підтверджуючих це документів.

УП цитує його заяву: «Таких каналів дуже багато. В залежності від того, коли у нас будуть відповідні документи, саме документи, а не емоції, буде відповідне реагування».

Чиновник підкреслив, що не має значення, в якому регіоні України діє такий телеканал, держава реагуватиме однаково.

Як приклад він навів вже запроваджені санкції проти «112 Україна», NewsOne і ZIK. Щодо цих каналів, повідомив секретар РНБО, були отримані відповідні документи. Перш за все, це — рішення Верховної Ради, прийняте в 2018 році, і задокументовані докази СБУ, передані в апарат РНБО. При цьому частина документів є засекреченою, тому що в них інформація, отримана з Росії.

Зеленський пояснив послам G7 та Євросоюзу причини блокування каналів Медведчука

Зеленський зустрівся з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні. Він обговорив з ними рішення РНБО про санкції проти окремих ЗМІ.

Офіс президента цитує заяву Зеленського: «Хочу відзначити роботу Служби безпеки саме в боротьбі з небезпекою російської агресії в інформпросторі. Це рішення не є емоційним, воно визрівало й готувалося вже тривалий час на основі інформації багатьох українських державних органів. Це в жодному разі не наступ на свободу слова, це обґрунтоване рішення для захисту національної безпеки».

Президент запевнив, що ці телеканали вели дезінформаційні кампанії в Україні, які підривали реформи, курс держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію та просували гібридний вплив держави-агресора.

Зеленський запевнив послів, що свободі слова в Україні нічого не загрожує.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак додав, що санкції стосовно деяких ЗМІ були запроваджені на основі серйозних доказів.

Естонія і Литва висловили Україні підтримку після блокування каналів Медведчука

Естонія заявила про розуміння і підтримку України після запровадження санкцій РНБО проти телеканалів, які вважають пов'язаними з кумом Путіна Медведчуком.

 

«Естонія розуміє і підтримує кроки, зроблені Україною у межах її законодавства для протидії заходам, спрямованим проти її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності» — написало у Twitter посольство Естонії в Україні.

Посольство Литви у Києві заявило, що підтримує зусилля України у захисті від російської дезінформації та гібридної агресії.

«Литва підтримує вільну та демократичну Україну, її суверенітет, територіальну цілісність та зусилля України у захисті від російської дезінформації та гібридної агресії», — йдеться у повідомленні посольства у Twitter у середу.

Передісторія

Chas News повідомляв, що Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Тараса Козака.

Під санкції потрапили: «Нові комунікації» — ZIK, «Новини 24 години» — «Партнер ТВ», «Лідер ТВ» — «Телерадіокомпанія «112-ТВ», «ТВ вибір» — «112 Україна», «Новий формат ТВ» — засновник Тарас Козак, «Аріадна ТВ» — власник Тарас Козак.

Після блокування канали транслюють свої ефіри тільки в Інтернеті, зокрема у YouTube. 

Канали «Медведчука» спробують закрити і в YouTube