«Трансатлантичний альянс». В ЄС представили план «глобальної» співпраці з США за президентства Байдена
Getty Images

Очільник Європейського парламенту Жозеп Боррель та представники Єврокомісії запропонували новий «трансатлантичний порядок денний». У ньому вони окреслили пріоритетні напрямки співпраці між ЄС і США за президентства обраного очільника Штатів Джо Байдена.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

«Трансатлантичний альянс грунтується на спільних цінностях, історії а також інтересах — це побудова сильнішого, більш мирного й процвітаючого світу. Коли сильне трансатлантичне партнерство — від цього стають сильнішими і ЄС, і США», — заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Спочатку сторону пропонують співпрацювати для подолання епідемії коронавірусу та її наслідків.

ЄС сподівається, що США координуватиме спільну протидію епідемії у питаннях розповсюдження вакцини, тестів і ліків, напрацювання спільних механізмів реагування, реформування і посилення Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Також Європейський Союз хоче разом зі Сполученими Штатами хоче створити спільний «зелений» порядок денний для:

  • досягнення «нульових» викидів до 2050 року;
  • заходів для запобігання переміщенню виробництва в країни з гіршими екологічними стандартами;
  • розвитку «зелених технологій»;
  • протидії вирубці лісів і забрудненню океанів.

ЄС має намір співпрацювати з США у сфері технологій, торгівлі та стандартів.

«ЄС прагне через переговори вирішити існуючі проблемні питання у двосторонній торгівлі із США, реформувати Світову організацію торгівлі та створити нову Раду ЄС та США з торгівлі й технологій. На додачу, ЄС пропонує розпочати діалог із США щодо відповідальності великих онлайн-платформ, щодо чесного оподаткування та боротьбою з викривленнями на ринку і розробити спільний підхід до захисту критично важливих технологій», — підкреслили у Єврокомісії.

Союз та Штати разом намагатимуться забезпечити безпеку, захист прав людини та демократії у світі.

«Сильне партнерство ЄС та США буде мати ключову підтримку для підтримки демократичних цінностей, глобальної і регіональної стабільності, процвітання й вирішення конфліктів», — наголосили у пресрелізі.

Незабаром запропонований документ розгляне Європейська рада.

Довідка 

Після виборів у США аналітики ключових американських медіа підбили проміжні підсумки голосування. Вони оголосили про впевнену перемогу Байдена у Пенсильванії та інших ключових штатах.

Наразі відомо, що ексвіцепрезидент набрав 306 голосів виборщиків, Трамп — 232. 20 січня Байден складе присягу президента та стане 46-м американським лідером.

Chas News повідомляв, що Вісконсин затвердив перемогу Байдена на виборах.

Глава Євроради виступив за єдину політику США та ЄС щодо Росії після обрання Байдена