Тупицький і Касмінін втратили статус суддів КСУ
Високий Замок

Олександр Тупицький і Олександр Касмінін втратили статус суддів Конституційного Суду після того, як Володимир Зеленський підписав указ і скасував їхнє призначення на посади.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» повідомив представник президента у КСУ Федір Веніславський. За його словами, жодних юридичних наслідків будь-які розпорядження Тупицького тепер не мають.

«Тупицький вже перестав бути суб’єктом з 21 березня 2021 року. Те, що людина вважає себе посадовцем у КСУ, — це запитання не до мене. З моменту видання указу президента Тупицький втратив статус судді так само, як і Касмінін», — сказав чиновник.

Він пояснив, що жодних юридичних наслідків усі розпорядження, накази й директиви судді не матимуть і не мають.

Веніславський також анонсував, що днями президент оголосить конкурс на зайняття двох посад суддів. Він упевнений, що після цього робота КСУ повернеться до нормального робочого русла.

27 березня президент України Зеленський підписав указ, яким скасував призначення Тупицького та Касмініна суддями Конституційного Суду.

На посади їх призначав у 2013 році тодішній президент Віктор Янукович. Зеленський пояснив, що скасував указ тому, що обидва судді протягом років шкодили державним інтересам України.

Тупицький хоче оскаржити указ Зеленського про своє відсторонення у Верховному Суді