Зеленський заявив, що люди, призначені Януковичем до КСУ, можуть іти на заслужений відпочинок
Дело

Президент України Володимир Зеленський заявив, що укази 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду Олександра Тупицького та Олександра Касмініна він скасував за результатами аудиту указів екс-президента. Його провели на виконання рішення РНБО.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

«На минулому засіданні РНБО, серед іншого, було ухвалене рішення щодо аудиту всіх указів Президента Януковича. Сьогодні є перші результати. Мова про два укази Януковича — від 14 травня та 17 вересня 2013 року про призначення суддями КСУ Тупицького Олександра Миколайовича та Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Вказані особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок», – заявив глава держави.

Якщо є тижні, коли не відбуваються засідання РНБО, це зовсім не означає, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитись і спати спокійно

Крім того, Зеленський зазначив, що підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 19 березня 2021 року. Згідно нього, у 19 компаній анулювали ліцензії та спецдозволи на видобуток і користування українськими надрами.

«Відповідне рішення Державної служби геології та надр України готове й буде опубліковане незабаром», — сказав політик.

Також глава держави пише, що підписав указ про введення в дію ще одного рішення РНБО.  У 2021 році проведуть перевірки всіх суб’єктів, які без аукціону отримали спецдозволи на користування надрами й не розпочали видобування корисних копалин, протягом двох років з отримання відповідних дозволів. Передусім ідеться про нафту й газ.

Нардеп «Слуги народу» назвав законним рішення Зеленського скасувати призначення Тупицького

Представник президента у КСУ, нардеп Федір Веніславський вважає «абсолютно правильним і закономірним» рішення Зеленського скасувати указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Про це він заявив у коментарі «Обозреватель».

Нардеп пояснив, що РНБО ухвалила провести ревізію тих указів президента Януковича, які потенційно створюють загрози нацбезпеці, обороні, територіальній цілісності і державному суверенітету України

Також представник президента згадав про купівлю Тупицьким землі у Криму.

Він придбав собі земельну ділянку на території АР Крим, фактично своїм вчинком забезпечує один із варіантів легітимізації окупаційної влади РФ на території Криму. Окрім того, Тупицький був натхненником останнього рішення КСУ, яким було скасовано законодавство про електронне декларування

Це рішення Тупицького політик вважає таким, що суперечить Конституційним положенням про те, що Україна обрала євроантлантичну інтеграцію.

Передісторія

Зеленський пояснює рішення гарантуванням додержання Конституції України, прав і свобод громадян й дотриманням Закону «Про національну безпеку». Також президент бере до уваги заяву Ради від 17 лютого 2021 року про узурпацію влади Януковичем. Судді, призначені Януковичем, котрі перебували на своїх посадах у КСУ, створили «загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини та громадянина».

27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

29 грудня президент України Володимир Зеленський після засідання Ради національної безпеки та оборони підписав указ про відсторонення від посади голови Конституційного Суду Тупицького на два місяці.

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ