Зеленський відсторонив очільника КСУ від посади. Це тимчасово
УНІАН

29 грудня президент України Володимир Зеленський після засідання Ради національної безпеки та оборони підписав указ про відсторонення від посади голови Конституційного Суду Олександра Тупицького на два місяці.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», — сказав очільник держави.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський уточнив, що це тимчасовий захід. За його словами, в указі не йдеться про припинення повноважень судді.

У документі Зеленський посилається на статтю 154 Кримінально-процесуального кодексу. Вона передбачає можливість відсторонення осіб, призначених президентом. Таке питання вирішує президент «на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством».

Передісторія

Журналісти «Схем» повідомили, що чинний голова КСУ, коли був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках отримав частку у «Зуївському енергомеханічному заводі» за допомогою впливу. У своєму розслідуванні медійники посилалися на запис розмови за участю Олександра Тупицького.

У жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури разом з СБУ записали розмову Тупицького в рамках кримінального провадження щодо колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. З 12 грудня 2016 року його він перебуває в розшуку.

Тоді Тупицький працював заступником голови КСУ.  У кафе поблизу Конституційного Суду він переконував донецького бізнесмена Владислава Дрегера не свідчити про його роль у подіях навколо «Зуївського енергомеханічного заводу», йдеться у розслідуванні ЗМІ.

Напередодні ДБР викликало на допит очільника КСУ

Раніше президент Володимир Зеленський підписав закон про покарання за брехню у декларації.

Робоча група зареєструвала у парламенті законопроєкт про вдосконалення діяльності КСУ