Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ

Президент Володимир Зеленський своїм указом від 27 березня 2021 року скасував указ четвертого президента України Віктора Януковича від 14 травня 2013 року про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду України.

Також чинний глава держави скасував указ Януковича від 17 вересня 2013 року про призначення Олександра Касмініна суддею КСУ.

Свої мотиви Зеленський в указі пояснює так:

«З метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України, відповідно до Закону України «Про національну безпеку України», згідно з яким демократичний конституційний лад є одним із фундаментальних національних інтересів України».

Також президент нагадав про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності. В ній зазначено, що узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини.

Зеленський підкреслив, що окремі судді КСУ, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина.

Передісторія

27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

29 грудня президент України Володимир Зеленський після засідання Ради національної безпеки та оборони підписав указ про відсторонення від посади голови Конституційного Суду Олександра Тупицького на два місяці.

«Дохід покриває». Тупицький з Еміратів уточнив, скільки виклав за свій відпочинок (фото)