Туристична сфера залишиться «на плаву» після нових обмежень уряду — експерт
Pixabay

22 березня Кабмін змінив правила перетину кордону для громадян України та іноземців. Напередодні ми писали, як вони діятимуть від сьогодні.

У коментарі Chas News президент туристичної компанії «Гамалія» та голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха, оцінив до яких наслідків призведуть обмеження.

«Туроператори повинні виконувати правила, які запровадили в країні. З кожним днем все більше українців хворіють на коронавірус. Обмеження — одна з професійних заходів від МОЗ України. Зменшувати ризики для громадян — це зобовязання міністерства. Кожен з українців, який повертається з-за кордону, повинен бути впевнений в тому, що він здоровий. Не несе ніякої загрози людям довкола себе», — говорить він.

За його словами, у кожному турагентстві є люди, які підтримують мандрівників за кордоном. Вони й консультуватимуть туристів стосовно вакцинації у тій країні, в якій вони перебувають.

«Безумовно, якщо у людей є кошти, то вони можуть здати ПЛР-тест за кордоном, за 48 годин до повернення в Україну. Майже в кожному аеропорту є такі можливості або в місцях розташування туристів. Цей тест можна здати й після приїзду. Наприклад, в аеропорту «Бориспіль», потім зареєструватися в «Дії» і чекати на результати. І трохи згодом приймати рішення — самоізоляція чи нормальний спосіб життя», — наголосив Голубаха.

Президент компанії «Гамалія» підкреслив, що рішення уряду не завдасть збитків туристичній галузі, оскільки зараз у більшості країн світу вже запровадили «заходи із захисту населення та своїх громадян».  

«Прямих заходів, збитків воно не несе. Просто трошки збільшаться витрати тих людей, які хочуть подорожувати. Великого туристичного потоку іноземців до України немає. Та й іноземні громадяни майже завжди мають страхування та інші необхідні документи для прибуття в Україну. Думаю, вони й отримати результати ПЛР-тесту зможуть, щоб відвідати нашу країну», — вважає голова Всеукраїнської асоціації туроператорів.

За його інформацією, наразі українці найбільше подорожують до Туреччини, Єгипту, Мальдівів, Домінікани, Занзібару (Танзанія) та Об'єднаних Арабських Еміратів. Ці країни приймають українських туристів без значних обмежень, підсумував Голубаха.  

Chas News повідомляв, що через пандемію COVID-19 туристична галузь за прибутковістю повернулася до рівня 1990 року. 

Криза у галузі туризму триватиме до кінця 2023 року, вважає Мінкульт