Стало відомо, як діятимуть нові правила щодо в’їзду українців та іноземців в Україну
Pixabay

22 березня Кабмін змінив правила перетину кордону для громадян України та іноземців. Українці, які повертаються з-за кордону, мають піти на самоізоляцію на 14 днів, незалежно від того, звідки вони повертаються, — з «зеленої» чи «червоної» зони за рівнем поширення COVID-19.

Cьогодні набула чинності відповідна постанова уряду, розповів у коментарі Chas News речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, від самоізоляції звільняються ті українці, які мають на руках негативний ПЛР-тест на коронавірус, який зробили не пізніше ніж за 48 годин до моменту прибуття на кордон. Тест треба робити перед вильотом до України, додав прессекретар відомства.

«Якщо в українців при перетині кордону немає на руках негативного результату ПЛР-тесту на COVID-19, то вони мають встановити додаток «Дій вдома» й піти на самоізоляцію на 14 днів, незалежно від того, звідки вони повертаються, — з «зеленої» чи з «червоної» зони, відправитися на самоізоляцію, здати ПЛР-тест в Україні, отримати негативний результат і тоді адміністратори додатку знімуть їх з самоізоляції», — пояснив Демченко.

Туреччина запровадила нові правила в'їзду для туристів

Прессекретар звернув увагу, що прикордонники перевірятимуть наявність мобільного додатка під час перетину кордону.

«Встановити додаток «Дій вдома» українці можуть й раніше. Головне, активувати його на кордоні», — наголосили у Держприкордонслужбі. 

Речник ДПСУ каже, що іноземці можуть перетинати український кордон, якщо у них є поліс страхування, а також ПЛР-тест, зроблений не пізніше ніж за 72 години.

Напередодні ж йти на самоізоляцію і здавати ПЛР-тести мали лише ті люди, які поверталися в Україну з країн, що були у «червоній» зоні за рівнем поширення коронавірусу, говорить Демченко.

Тепер на самоізоляцію після перетину кордону відправлятимуть всіх українців, крім:

  • громадян України, які не досягли 12 років;
  • водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;
  • громадян України, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;
  • громадян України, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину державного кордону.

Також на самоізоляцію не потрібно йти українцям, які хочуть зробити щеплення від COVID-19 на підконтрольній уряду території, і мають відповідне запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.

Раніше Єврокомісія представила проєкт «Зеленого сертифікату» для подорожей ЄС. 

Напередодні Карибські острови відкрили безвіз для українських туристів. 

Chas News повідомляв, що уряд Грузії міркує над відкриттям кордонів для українців, які покажуть негативний ПЛР-тест на COVID-19.

У Мінцифрі розповіли про нові можливості додатку «Дія 2.0». Chas News провели власне розслідування щодо нього (відео)