У Білорусі — п’ятдесятий день протестів проти Лукашенка

27 вересня в центр Мінська перед очікуваними протестами стягнули військову техніку і закрили станції метро. Про це повідомляє TUT.by.

На вхід і вихід закрили центральні станції метро «Площа Леніна», «Жовтнева», «Площа Перемоги», «Площа Якуба Коласа», «Купаловська», «Немига», «Фрунзе». На картах Google помітно, що Мінськ майже повністю перекритий.

Скрін із Google мапи станом на 17:30 27 вересня

 

Білоруське видання повідомляє, що біля Палацу незалежності зібралася рекордна кількість техніки — автобуси, автозаки, БМП і бронеавтомобілі. На майдан Незалежності стягнули водомети, автозаки і багатьох силовиків зі щитами.

Також колони БТР бачили біля стели «Мінськ — місто-герой». Як повідомляє Telegram-канал «Мая краiн Білорусь», біля цієї ж стели зібралися тисячі учасників традиційної недільної акції протесту. З усього міста в сторону стели рухаються багатотисячні колони.

Силовики перекрили вулицю в районі площі Перемоги. Колона протестувальників пішла в протилежну сторону — до Уруччя / Фото з Telegram-каналу «Чай з малинавым варэннем»

За інформацією TUT.by, силовики затримали як мінімум одну людину. Біля ТЦ «Галерея» невідомі в масках і балаклавах затримали чоловіка, який тримав у руках букет білих і червоних квітів.

Між тим днями в Мінську в Палаці незалежності пройшла офіційна церемонія інавгурації Олександра Лукашенка (шоста за рахунком). Білоруські військовослужбовці після церемонії інавгурації принесли клятву на вірність народу і президенту.

Ряд країн відмовилися визнати Олександра Лукашенка легітимним президентом. Серед них — США, Великобританія, Канада, країни Євросоюзу.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що таємна інавгурація Олександра Лукашенка не означає його визнання легітимним главою держави.

Після таємної інавгурації Олександра Лукашенка в Білорусі активізувалися протести. Мітинги проходили в більшості міст країни, учасників розганяли силою.

В суботу, 26 вересня в Мінську пройшов черговий жіночий марш, учасники якого протестували проти офіційних підсумків президентських виборів і порушень прав людини. Захід закінчився масовими затриманнями.

Позицію Лукашенка озвучив очільник МЗС Республіки Білорусь Володимир Макей на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН: Білорусі, за його словами, намагалися нав'язати «кольорову революцію», але спроба нібито не вдалася. Тим часом президент Франції Еммануель Макрон сказав в інтерв'ю, що в Білорусі зараз триває криза авторитарної влади, яка не здатна зрозуміти логіку демократії. «Очевидно, що Лукашенко повинен піти», — вважає президент Франції.

Нагадаємо, що президент Російської Федерації Володимир Путін пообіцяв допомогти своєму білоруському колезі Олександру Лукашенку фінансово.