У Франції — протести проти законопроекту, що передбачає кримінальну відповідальність за зйомку правоохоронців «з метою завдати їм шкоди»
Getty Images

У Франції в суботу пройшли акції протесту. За даними міністерства внутрішніх справ, які цитує французька газета Le Parisien, всього по країні до них приєдналися 133 тис. людей, з них 46 тис. вийшли на вулиці Парижа.

Масові демонстрації у Франції почалися 28 листопада, протести торкнулися майже 70 міст, в тому числі Парижу і Бордо, повідомляє низка видань — BBC, Reuters, The Guardian.

Причина протестів

Учасники мітингів виступають проти прийняття законопроекту «Про глобальну безпеку», який був схвалений Національною асамблеєю — нижньою палатою французького парламенту. Стаття 24 цього законопроекту забороняє публікацію зображень поліцейських і співробітників інших правоохоронних органів (жандармерії) з метою «завдати шкоди їх фізичної або психічної недоторканності». Вона  передбачає покарання у вигляді одного року в’язниці і штрафу €45 тис. за такі дії.

З точки зору противників закону, він завадить громадянам фіксувати протиправні дії поліцейських. Противники законопроєкту заявляють, що він підриває свободу преси, оскільки в разі його прийняття перешкоджатиме документувати жорстокість правоохоронців. Уряд в свою чергу запевняє громадян, що документ покликаний захистити поліцейських від зловживань в Інтернеті.

Законопроект набув особливого резонансу після того, як в Інтернеті з'явився запис, на якому троє білих поліцейські б'ють темношкірого продюсера Мішеля Зеклера. Його затримували нібито за перебування на вулиці без маски.

Президент Франції Емманюель Макрон назвав цей інцидент неприйнятним та ганебним і додав, що шокований жорстокістю поліцейських. Трьох офіцерів, яких зняли на відео, були тимчасово відсторонені від посад та тепер перебувають під слідством. Відкрито службове розслідування.

За кілька днів до появи цього відео паризькі поліцейські також розігнали біженців, що побудували стихійний табір на площі Республіки в центрі французької столиці. Саме там зібралося більшість учасників протесту, які вийшли на вулиці Парижа, незважаючи на те що прем'єр-міністр Жан Кастекс напередодні обіцяв змінити текст статті 24 (законопроект повинен схвалити Сенат і підписати президент).

Перебіг протестів

В суботу тисячі людей зібралися на площі Республіки в центрі столиці Франції. Демонстранти несли плакати з написами «Хто захистить нас від поліції?», «Зупиніть поліцейське насильство!». Багато з них були не тільки в захисних масках, але і в пов'язках на очах. Пов'язки наділи й на статуї в центрі площі, які уособлюють свободу, рівність і братерство. 

До журналістських організацій та груп громадянських свобод, які організовували марші, приєдналися крайні ліві бойовики, екологістські активісти та протестувальники з руху «Жовтих жилетів». «Жовті жилети» протестують проти урядової політики вже два роки.

Більшість із тисяч демонстрантів пройшли мирним маршем. Але невеликі групи протестувальників у масках, одягнені в чорне, розбили вітрини та підпалили дві машини, мотоцикл та кав’ярню. Пожежі швидко ліквідували.

Почалися сутички. Із натовпу в сторону поліцейських полетіло каміння, протестувальники почали запускати феєрверки. Під час заворушень згоріло кілька автівок, люди почали встановлювати барикади.

Протестувальники кидали в правоохоронців саморобні снаряди, підпалили кілька машин і будівель, включаючи фасад Банку Франції. Телеканал La Chaine Info уточнює, що учасники заворушень підпалили фіранки на фасаді банку.

Поліція застосувала сльозогінний газ та електрошокери, щоб розігнати натовп, а ввечері водяні гармати розпорошили на площі Бастилії залишки протестувальників.

Поліція французької столиці повідомила Le Parisien, що під час мітингів у Парижі були затримані 46 осіб. Міністерство внутрішніх справ заявило, що нарахувало в Парижі 46 000 протестуючих. 

У суботу, окрім Парижа, демонстрації пройшли у Бордо, Ліллі, Монпельє, Нанті та низці інших французьких міст. 

Сирійський військовий фотограф поранений поліцією під час протесту в Парижі

Група свободи преси засудила «неприпустиме» поранення сирійського фотожурналіста під час протесту в Парижі проти жорстокості поліції, повідомляє The Guardian.

Амеер Алхалбі, фотограф-фрілансер, який працював у журналі Polka Magazine та AFP, висвітлював демонстрації й був поранений. На фотографіях видно, що обличчя Алхальбі виглядає забитим, голова вкрита бинтами.

Крістоф Делуар, генеральний секретар «Репортерів без кордонів», написав у Twitter, що 24-річний чоловік був поранений на площі Бастилії поліцейськими та засудив насильство. Делуар також зазначив, що Алхалбі було чітко визначено як журналіста.

Димитрій Бек, редактор «Polka», сказав, що Алхалбі отримав перелом носа та поранення лоба і що його доставили до лікарні.

Алхалбі виграв кілька міжнародних нагород, у тому числі другу премію в категорії спотових новин для World Press Photo в 2017 році, головним чином за висвітлення сирійського конфлікту в рідному місті Алеппо для AFP.

Постраждалі правоохоронці

Під час акцій протесту постраждали 37 поліцейських і жандармів. Про це написав у Twitter міністр внутрішніх справ країни Джеральд Дарманен.

«Я ще раз засуджую неприпустиме насильство над працівниками правоохоронних органів», — зазначив Дарманен.

Після протестів Жан Кастекс, прем'єр-міністр Франції, оголосив, що незалежна комісія вивчить і перепише суперечливу статтю в законопроекті.

У Франції після місячного локдауну відкрилися магазини

У Франції в суботу після місячного локдауну відкрилися магазини, що торгують другорядними товарами. Про це повідомляє  агентство Reuters і видання The Guardian.

Магазини, які торгують товарами не першої необхідності, такими як взуття, одяг та іграшки, відкрилися в рамках перших послаблень після введення загальнонаціонального локдауну, який почав діяти 30 жовтня і буде працювати до 15 грудня.

Водночас барам і ресторанам влада все ще забронює відкриватися до 20 січня.

Уряд скоротив кількість людей, яким дозволено відвідувати магазини, що стало проблемою для невеликих торгових точок.

Багато власників малого бізнесу скаржилися, що їм важко працювати за новими правилами. Вони розповіли про низьку активність покупців, які відклали свої покупки до Чорної п'ятниці, яка була перенесена на тиждень, на 4 грудня.

Мер Парижа Енн Ідальго планує провести переговори з роздрібними торговими організаціями про дозвіл їм відкриватися по неділях, щоб надолужити упущені продажі.

Уряд вже дозволив магазинам працювати до 21:00, щоб вони могли приймати більше клієнтів, незважаючи на обмежені можливості.

Макрон оголосив про послаблення низки коронавірусних обмежень завдяки покращенню ситуації с пандемією 25 листопада.

Як умову для повторного відкриття уряд визначив кількість людей, що допускаються до магазинів.

Як ми писали раніше, через два тижні після запровадження другого локдауну у Франції міністр охорони здоров'я країни оголосив, що пік другої хвилі пройшов і ситуація поступово починає поліпшуватися.

У Бразилії — насильницькі протести після того, як охорона магазину вбила чорношкірого чоловіка