Справа Стерненка. У Києві протестувальники оголосили про початок безстрокової акції протесту 27 лютого
Богодар Ковалів

Під час протестів під Офісом президента через ув’язнення Сергія Стерненка до управління поліції силовики забрали 17 людей.

Про це повідомляє поліція Києва і УП із посиланням на речника МВС Артема Шевченка.

У МВС повідомили, що 24 людей затримали як активних порушників правопорядку. На думку поліції, ці мітингувальники під час штовханини застосували газові балончики та кидали у правоохоронців фаєри. Шевченко заявив, що декілька правоохоронців отримали травми різного ступеню тяжкості — деякі отримали опіки очей.

Речник наголосив, що силовики жодним чином не перешкоджають проведенню акції, а реагують лише на порушення.

За фактом сутичок на вулиці Банковій у Києві правоохоронці розпочали кримінальні провадження за статтею «Опір представникові правоохоронного органу».

Близько 23:00 поліція повідомила, що кількість постраждалих правоохоронців — 27.

Учасники спалили два поліцейських шоломи, які забрали у правоохоронців під час сутичок.

Оголошення про акцію протесту

У Києві протестувальники оголосили про безстрокову акцію протесту, яка розпочнеться 27 лютого о 12:00.

Як передає УНІАН, вони закликали усіх небайдужих долучитися до акції протесту у зв'язку з обвинувальним вироком суду і ув'язненням активіста Cтерненка.

Учасники акції за допомогою гучномовця також закликали всіх слідкувати за повідомленнями у соцмережах.

Організатори кажуть, що на протесті буде «вся Україна».

Передісторія. Дві справи проти Стерненка

Сергій Стерненко — фігурант двох резонансних справ.

Перша — щодо викрадення людини – депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, який також керував осередком проросійської партії «Родіна». Суддя 23 лютого визнав активіста винним за всіма статтями, тобто у викраденні людини за попередньою змовою осіб та незаконному зберіганні зброї. 

Chas News повідомляв, що по ній вирок Стерненку — сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна. 

По другій розслідування ще триває. Це справа про умисне вбивство Івана Кузнецова та нанесення поранень Андрію Ісайкулу. Стерненко стверджує, що діяв в рамках законного самозахисту. Ця справа наразі також слухається у Приморському суді Одеси.

У 2018 році на Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників Кузнецова. Другий учасник нападу Ісайкул згодом втік з України. Активіст у замовленні нападів звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.

У березні Офіс генерального прокурора повідомив, що Венедіктова та Аваков обговорювали «вбивство Кузнецова», хоча ця справа є підслідною СБУ. У квітні Венедіктова заявляла, що підозра у справі Стерненка «буде в будь-якому разі».

У вбивстві Стерненка звинувачують, зокрема, політики часів Віктора Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива та Вадим Рабінович, від «Слуги народу» — Максим Бужанський та Олександр Дубінський. Натомість на захист активіста висловлювалися Уляна Супрун, члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», парламентарі від партії «Голос».

11 червня 2020 року Служба безпеки України оголосила Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Напередодні Мендель заявила, що Зеленський не втручається в слідство і не пропонував екслідеру одеського «Правого сектору» посад.

Справа Стерненка. На Банковій протестувальники намагаються прорватися до ОПУ