У Китаї — пік весільного сезону, відразу 600 тисяч пар уклали шлюб

Наречені поспішили взяти шлюб під час національного свята Китаю, розпочавши перший з початку пандемії коронавірусу весільний сезон.

Місяці відстрочених весільних святкувань китайці компенсували натовпами під час свята «Золотого тижня», повідомляє видання The Guardian. Це традиційно популярний час для весіль, підсумком якого стало те, що були заброньовані всі готелі, бенкетні зали та інші місця проведення весіль.

Чиновники схвалили свято, під час якого 637 мільйонів китайців подорожували країною. Це явище отримало назву «подорожі у відповідь» на знак ефективних заходів проти вірусу та початку економічного відновлення, заснованого на споживанні. За даними Міністерства культури і туризму, люди витратили близько 466 млрд юанів ($69,5 млрд).

В Ухані, де вірус вперше виявили у грудні, одружилися 99 пар, багато з яких — медичні працівники, що перебували на передовій боротьби з пандемією. Весілля було масовою церемонією на відкритому повітрі. Військово-морські сили східного базування в Нінбо також провели групове весілля з 15 пар.

Платформа весільних послуг Hunliji заявила, що зареєструвала понад 600 000 пар, які одружилися протягом восьмиденного свята, що закінчилося в середу. Це на 11% більше, ніж сайт зафіксував за той самий період минулого року.

Кінотеатри також повідомили про напружений тиждень. У знову відкритих кінотеатрах продали квитки на 3,92 мільярда юанів ($580 млн) під час 8-денного свята. Демонстрували патріотичні фільми, такі як «Мої люди». Ця антологія була однією з перших стрічок, зйомки котрої поновили після того, як почалася протидія вірусу.

У вівторок Китай повідомив про перші з середини серпня випадки COVID-19, що передаються місцевим шляхом. Чиновники повідомили про шість нових випадків захворювання, усі в східній провінції Шаньдун. Прибережне місто Циндао, також у штаті Шаньдун, розпочало тестування всіх своїх дев’яти мільйонів жителів після того, як у понеділок було повідомлено про декілька випадків.

Нерівномірне зростання економіки в Китаї

Влада намагається збалансувати відновлення економіки та запобігання новим спалахам. В економіці влада прогнозує збільшення від 1,5% до 2,5% протягом року, тоді як аналітики вважають, що світова економіка скоротиться більш ніж на 4%.

Хоча китайська економіка розвивається краще, ніж в інших країнах, аналітики стверджують, що відновлення в Китаї все ще нерівномірне. Американська дослідницька група China Beige Book провела опитування 3300 підприємств у період з 13 серпня по 12 вересня і виявила, що більшість фірм у регіонах за межами основних міст переживають «приглушене відновлення».

Імпорт Китаю, за даними Reuters, зростав найшвидшими темпами цього року у вересні, тоді як експорт дедалі швидше зростає зараз, оскільки більше торгових партнерів зняли обмеження щодо коронавірусу. Це стало подальшим стимулом для другої за величиною економіки у світі.

Експорт у вересні зріс на 9,9% порівняно з роком раніше, показали митні дані у вівторок, в основному відповідно до очікувань аналітиків і порівняно зі значним зростанням на 9,5% у серпні.

Потужні торгові показники свідчать про те, що китайські експортери у сфері закордонних замовлень швидко оговтуються від ураження пандемією. По мірі відновлення світової економіки китайські фірми поспішають захопити частку ринку, оскільки у їхніх конкурентів виробничі потужності зменшуються.

Китайська фабрична діяльність також пожвавилася, оскільки поступово відновлюється міжнародна торгівля.

Але деякі аналітики попереджають, що експорт може досягти піку найближчим часом, а потім попит на захисне спорядження китайського виробництва спаде і базовий ефект масового економічного зниження цього року зменшиться.

У вересні імпорт зріс на 13,2%, повернувшись до зростання після падіння на 2,1% у серпні та набагато сильніший за очікування щодо зростання на 0,3%.

Ван Цзюнь, головний економіст Банку Чжунюань, заявив Reuters, що дані свідчать про підтримку державою економіки, коли епідемія була взята під контроль. «Це посилило внутрішній попит, особливо попит, який керується інвестиціями, що сприяло імпорту», — сказав Ван, додавши, що нещодавнє зростання курсу юаня було позитивним для імпорту та споживчої спроможності людей.

Китайський юань у п'ятницю піднявся до 17-місячного максимуму щодо долара.

Зростання імпорту призвело до збільшення профіциту товарообігу за вересень до $37 млрд порівняно з $58,93 млрд в серпні та нижче очікуваних $58,00 млрд.

За даними митниці, у вересні Китай закупив більше сої, зерен, напівпровідників, міді та сталі. Аналітики очікують, що імпорт покращуватиметься й далі. Його підкріплює посилення внутрішнього попиту.

Як ми повідомляли раніше, китайський туризм пожвавився протягом «Золотого тижня», але все ще нижчий за рівень минулого року.

 

 

Безвіз для китайців та товарообіг на $13 млрд. Про що говорив Зеленський в інтерв’ю «Сіньхуа»