У КСУ заявили, що Зеленський ухвалив «юридично нікчемний» указ
УНІАН

У Конституційному Суді заявили, що указ президента Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови КСУ Олександра Тупицького не відповідає Конституції.

Співробітники Суду закликали гаранта якнайшвидше скасувати рішення. Вони пригрозили президену кримінальною відповідальністю, передає Правовий департамент Секретаріату КСУ.

«Конституція України не наділяє Президента України правом «відсторонення від посади судді Конституційного Суду України». Більше того, Конституція України взагалі не передбачає можливості відсторонення судді Конституційного Суду України від посади», — йдеться у повідомленні.

У КСУ вважають, що гарант вийшов за межі своїх конституційних повноважень та незаконно відсторонив від роботи Тупицького.

«На підставу для відсторонення судді Конституційного Суду України О. Тупицького від посади міститься посилання на частину третю статті 154 Кримінального процесуального кодексу України. Однак положення вказаної статті не поширюються на суддів Конституційного Суду України та є незастосовними щодо них», — наголосили співробітники Суду.

Робоча група зареєструвала у парламенті законопроєкт про вдосконалення діяльності КСУ

У КСУ підкреслили, що Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376).

«Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки», — підсумували у КСУ.   

Тупицький працюватиме!

5 січня у Конституційному Суді проведуть збори суддів. На них судді КСУ розглянуть указ українського лідера, повідомив «Укрінформ» із посиланням на інсайдера в Суді.

«Збори суддів відбудуться 5 січня о 12 годині. Розглядатимуть питання відсторонення голови Суду», — зазначив співрозмовник ЗМІ.

Джерело агентства каже, що 30 грудня служба охорони спочатку не пропустила Тупицького у будівлю КСУ. Проте голова Секретаріату замовив для нього перепустку. У результаті очільник Суду увійшов до будівлі.

Передісторія

Журналісти «Схем» повідомили, що чинний голова КСУ, коли був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках отримав частку у «Зуївському енергомеханічному заводі» за допомогою впливу. У своєму розслідуванні медійники посилалися на запис розмови за участю Олександра Тупицького.

У жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури разом з СБУ записали розмову Тупицького в рамках кримінального провадження щодо колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. З 12 грудня 2016 року його він перебуває в розшуку.

Тоді Тупицький працював заступником голови КСУ.  У кафе поблизу Конституційного Суду він переконував донецького бізнесмена Владислава Дрегера не свідчити про його роль у подіях навколо «Зуївського енергомеханічного заводу», йдеться у розслідуванні ЗМІ.

Напередодні ДБР викликало на допит очільника КСУ

Раніше президент Володимир Зеленський підписав закон про покарання за брехню у декларації.

Зеленський відсторонив очільника КСУ від посади. Це тимчасово