У Лондоні відбулися протести проти карантину, поліція затримала півтори сотні людей
Getty Images

У суботу, 28 листопада, у столиці Великої Британії Лондоні силовики заарештували понад півтори сотні демонстрантів, які виступили проти запровадженого для боротьби з COVІD-19 жорсткого карантину.

Лондонські правоохоронці затримали 155 людей за правопорушення, зокрема через відмову від дотримання протиепідемічних заходів, напад на поліцейського та зберігання наркотиків, повідомляють The Guardian і Reuters.

В центрі міста в суботу зібралися сотні людей, а один із протестувальників вдягнув костюм Санта-Клауса. Демонстранти скандували «Свободу!» та спровокували обмеження руху.

Очікувалося, що масові акції розпочнуться опівдні біля Кінгс-Крос, однак мітингувальникам довелося переміститися на інше місце після того, як поліція почала затримувати тих, хто приїжджав до залізничного вокзалу. Протестувальники зібралися у Гайд-парку. ЗМІ повідомляють, що більшість із них не мала захисних масок та не дотримувалася соціальної дистанції.

Поліція розгорнулася на ряді вулиць у центральному лондонському торговому районі Вест-Енд і зіткнулася з натовпами протестуючих у парку Сент-Джеймс, недалеко від Вестмінстера. До протестуючих проти карантину приєдналися групи, які виступають проти антикоронавірусної вакцини.

Один співробітник поліції повідомив, що протестувальники тримали таблички із написами «Захищати свободу, захищати людство», «Жодної брехні,  масок, локдаунів». Загалом зібралося від 300 до 400 людей.

Столична поліція Лондона заявила, що перехопила і повернула назад автобуси із людьми, які бажали долучитися до демонстрації.

Поліція активно розганяла акцію протесту. «Така поведінка не лише порушує закон, але й створює ризик розповсюдження вірусу між різними регіонами країни. Саме з цієї причини ми закликаємо людей не їхати до Лондона, і саме тому ми будемо вживати відповідних заходів», — наголосив старший суперінтендант Стюарт Белл.

Водночас мітингувальники розповіли про жорстокий розгін. «Мене без жодної причини штовхнула поліція. Вони просто розчавлюють всіх, хто протестує. Це не вільна країна», — висловився у ЗМІ один із демонстрантів. У натовпі також тримали плакат «Ваш страх веде до втрати нашої свободи», а один із учасників вийшов на мітинг із прапором Швеції.

Тим часом у Великій Британії планують послаблення карантинних обмежень. Поточний жорсткий карантин у Британії закінчується 2 грудня.

Кількість щоденних випадків захворювання на коронавірусну хворобу знизилася, зокрема й завдяки тижням карантину, із 25 до 11 тисяч. На час локдауну були зачинені всі магазини, окрім товарів першої необхідності. Люди переважно працювали з дому. 

Перші дози вакцин від COVID-19 у Великій Британії мають з'явитися 7 грудня. Спершу щеплення отримають медичні працівники.

Велика Британія перебуває у «десятці» країн-лідерів за кількістю випадків зараження коронавірусом.

Як ми писали раніше, Великобританія планує пом'якшити карантин на час Різдвяних свят. Країна оголосила, що припинить національну ізоляцію 2 грудня і перейде до більш жорстких багаторівневих регіональних обмежень.

Тим часом ділова активність єврозони різко скорочується в листопаді внаслідок карантину.

Свято наближається. Локдаун не завадить Санта-Клаусу доставити подарунки — Джонсон