У Мінську — «Марш хоробрих» і затримання, силовики кидають світлошумові гранати по натовпу
Belsat

У столиці та декількох містах Білорусі 15 листопада відбулися антиурядові мітинги. Силовики розганяють і затримують учасників протесту, очевидці повідомляють про застоування світлошумових гранат і сльозоточивого газу в центрі столиці.

Про це повідомляє TUT.BY, Белсат і блогер Nexta в Телеграм, «Радіо Свобода» — Білорусь, ВВС та «Наша Ніва».

Марш і його перебіг — основні факти

Десятки тисяч мінчан вийшли на вулиці в пам'ять про забитого до смерті Романа Бондаренка. Силовики не дали активістам сформувати колони. За підрахунками видання «Наша Ніва», кількість затриманих перевищила тисячу.

Протести знову поширилися по всій Білорусі: Гомель, Вітебськ, Гродно, Барановичі, Ліда, Солігорськ, Молодечно, Жодіно та інші міста.

Мінчани стали свідками сотень драматичних сцен у західному та північному кварталах міста.

Силовики знищили меморіал Бондаренка на Площі Змін і здійснили рейд по сусіднім районам.

Вони застосували світлошумові гранати та сльозогінний газ проти демонстрантів у Мінську. Є поранені.

Серед затриманих — два видатні онкологи з Державного науково-виробничого центру імені Олександрова та відомий видавець Борис Пастернак.

Анонсування маршу пам’яті

По всій Білорусі люди вийшли, щоб вшанувати пам'ять Бондаренка і висловити протест проти насильства і міліцейського беззаконня в країні. «Площа Змін» в Мінську, міста Гродно, Жодіно, Вітебськ і багато інших міст приєдналися до сьогоднішньої акції під назвою «Я виходжу!».

Як заявив блогер Нєхта (Степан Путило) на своєму каналі в Telegram, «три місяці тому, програвши вибори, Лукашенко взявся нас вбивати — щоб хоч трохи правити ще. Першою жертвою його збройних угруповань став Олександр Тарайковський, якого застрелили на Пушкінській. А тепер лукашисти вламуються в наші будинки і двори».

У четвер у власному дворі на Червякова зазнав нападу 31-річний Роман Бондаренко — він був забитий, на думку опозиціонерів, «лукашистами» до смерті. Останніми словами, які він написав у дворовій чат, були слова «Я виходжу».

Сьогодні люди по всій країні скажуть ті ж слова («Я виходжу») собі і своїм знайомим. Ми не забудемо жодну з жертв живодерського режиму і не дозволимо так поводитися з нами надалі. Ми всі разом продовжимо боротьбу до виконання трьох народних вимог, щоб нас не вбивали по одному.

Перебіг маршу, гранати та затримання

Вранці станції метро закрили. Ще до початку акції почалися перебої в роботі мобільного інтернету. У неділю зранку до центру Мінська влада стягнула автозаки, водомети та іншу спецтехніку.

Вшанувати пам'ять Бондаренка й Тарайковського на «Площу Змін» та на метро «Пушкінська» прийшли тисячі мінчан.

Силовики в чорному просто «гуляли» серед людей, розганяючи тих, хто стояв у кількості більше двох осіб, періодично проводячи точкові затримання.

Близько 12:00 — на цей час була призначена акція — почалися затримання, поблизу станції метро «Пушкінська» пролунали вибухи.

У Мінську на проспекті Пушкіна відбулися масові затримання. Протестувальників відводили до автобусів. В районі станції метро «Пушкінська» рух від пасажирського і міського транспорту було «очищено», по проїжджій частині рухалися тільки силовики.

Біля станції метро «Пушкінська» пролунало щонайменше три вибухи світлошумових гранат: спочатку два на площі, а потім один біля кінотеатру «Аврора». Журналісти бачили жінку, поранену в ногу, її вдарив осколок гранати.

Після вибухів силам безпеки вдалося розігнати колону протестуючих, які прибули з Кам'яної гори. Вони затримали десятки людей.

Станом на 17:30 правозахисний центр «Вясна» нарахував близько 420 імен затриманих біля станції метро «Пушкінська», біля національного меморіалу Олександру Тарайковському, який загинув у перші дні протестів.

Офіційний представник Мінського міськвиконкому Наталя Ганусевич підтвердила Інтерфаксу інформацію про затримання на акції протесту в Мінську в неділю. Також силовики заарештували кілька журналістів.

Площа Змін у Мінську

Силовики «зачистили» Площу змін. Загалом вже понад 1000 затриманих

Головною точкою мінського протесту 15 листопада стала саме «Площа Змін». Опозиційні Telegram-канали, через які з серпня координуються протестувальники проти режиму Лукашенка, закликали мінчан приїжджати на «Площу Змін».

Там зібралося кілька тисяч осіб і відбулося протистояння з силовиками. Силовики застосували проти присутніх там світлошумові гранати і сльозогінний газ. Очевидці розповіли «Інтерфаксу», що при вибухах кілька протестуючих постраждали, ще як мінімум одного з учасників протесту збив мікроавтобус з силовиками.

На «Площі», де силовики розганяли людей, демонстранти скандували їм «Бог вас бачить» та «Ідіть».

Силовики взяли «Площу» під контроль, багатьох протестувальників затримали. До 16:20 силовики оточили двір — до того моменту на «Площі» залишалося кілька сотень протестуючих. Багатьох захисників двору затримали — через велику кількість затриманих перед автозаками з'явилися «черги» з прихильників опозиції.

Площа Змін у Мінську

Представники силових структур за дев’ять хвилин жорстко розігнали понад пів тисячі демонстрантів. Про це повідомляє білоруський ресурс TUT.BY. «Всього зачистка «Площі Змін» зайняла дев’ять хвилин. Зараз площа абсолютно порожня. Силовики зірвали плакати, які висіли на меморіалі», — повідомляє видання.

На вулиці Червякова в Мінську весь вільний простір зайнято силовиками і їхнім транспортом. Людей запихають в переповнені автозаки. Деяким громадянам влізти «допомагають» ударами кийків. А на «Площі змін» залишилися тільки силовики, які прибирають намети, плакати і квіти.

Площа Змін у Мінську

В інших точках міста протестувальники ще залишаються на вулицях.

Загальна кількість затриманих на сьогодні, за даними «Нашої Ниви», вже перевищила 1000 осіб. Ця цифра продовжує зростати, коли з’являються нові дані.

У списку Правозахисного центру «Вясна» — 506 імен, волонтери каналу @spiski_okrestina опублікували інформацію про 570 затриманих.

Список постійно оновлюється.

Акції пам’яті Бондаренка відбувалися в Мінську, Гродно, Гомелі, Жлобіні.

З’явилося повне відео затримання Бандаренка, який згодом помер у лікарні

До редакції білоруського «Радіо Свобода» надійшло відео з камер спостереження у дворі на «Площі Змін» у Мінську.

На ньому було зафіксовано інцидент за участю Романа Бондаренка, після чого його доставили до Центрального РВВС Мінська, а потім у майже непритомному стані до швидкої допомоги.

Бондаренко, який був сильно побитий, помер у лікарні 12 листопада, не приходячи до тями.

Передісторія 

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що у Білорусі затримали понад тисячу учасників «Маршу народовладдя».

Раніше ми писали, що засновника та редактора Telegram-каналу Nexta влада Білорусі звинуватила в організації масових заворушень