У Мінську відбувся марш людей з обмеженими можливостями, силовики затримали кілька людей
Белсат

Люди з інвалідністю зібрались біля Червоної церкви 5 листопада, щоб пройти маршем у Мінську.

О 14:47 учасники маршу пройшли проспектом Незалежності. Багато тримали плакати, вигукували «Живе Білорусь!» та інші гасла. Водії, що їхали по проспекту, вітали учасників маршу сигналами, повідомляє «Радіо Свобода».

За маршем спостерігало багато людей у ​​цивільному. На проспекті Незалежності стояло кілька мікроавтобусів силовиків та близько 6 автомобілів ДАІ. Біля ГУМу встановили автопідйомник і перекрили проїзд, люди були дуже цим обурені. Учасникам довелося обійти перехрестя підземним переходом.

Близько 16:00 під час маршу було затримано двох дівчат, які супроводжували учасників, повідомляють Tut.by та «Наша Ніва». Раніше спецназ затримав журналістку Насту Захаревич, яка стояла біля проспекту Незалежності, де відбувся марш.

Марш людей з обмеженими можливостями завершився на Жовтневій площі.

Лукашенко заявив, що закрив кордон Білорусі не через політику

Самопроголошений «президент» Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що прийняте нещодавно рішення про закриття для в'їзду кордонів країни є тимчасовим і не містить політичних причин.

Про це Лукашенко розповів 5 листопада на нараді, як повідомляє його пресслужба.

Політик зазначив, що епідемічна ситуація в світі на сьогодні розвивається за одним з найбільш негативних сценаріїв. Закриття кордонів, мовляв, пов'язане з поширенням коронавірусної інфекції. Під час наради Лукашенко доручив організувати регіональні штаби з реагування на ситуацію з COVID-19.

«Ще не встигли з'явитися ефективні та надійні ліки від коронавірусу, а він уже мутував і став пристосовуватися до методів боротьби з ним. Ніякої політики тут немає. Рішення серйозне, носить обмежувальний характер. І це тимчасове рішення».

Між тим від самого початку пандемії Лукашенко називав коронавірус «психозом, якому піддався світ». 28 липня Лукашенко заявив, що безсимптомно на ногах перехворів коронавірусною інфекцією. Він призначив епідрозслідування з приводу того, де міг заразитися.

Лукашенко також заявляв, що в Білорусі люди вмирають від різних супутніх хвороб, а не від коронавірусу. Також він кілька разів говорив, що в країні COVID-19 перемогли.

Затримання музикантів

Увечері 4 листопада в Мінську міліція затримала понад 10 музикантів, повідомляє правозахисний центр «Вясна». Серед затриманих є група барабанщиків «Вимагаємо розійтися», які давали дворові концерти в різних районах Мінська.

Одночасно ще кілька музикантів, які давали вуличні концерти, були затримані в різних районах столиці.

Масові затримання музикантів розпочалися на початку листопада.

Увечері 3 листопада біля торгового центру після вуличного концерту були затримані бас-гітарист соул-гурту Dee Tree Філіп Петчанка, гітарист фолк-гурту Vuraj Іван Артимович, музикант фолк-гурту Irdorath Андрій Олексієнко, а також письменники Сергій Медведєв та Олександр. Як стало відомо БелаПАН, разом із ними було затримано двох місцевих жителів. Адміністративні справи за ст. 23.34 КоАП (порушення порядку організації та проведення масових заходів) щодо чотирьох із них розглянув один із судів Мінська 4 листопада. Всі повідомлення надіслано до міліції на доопрацювання, затримані залишаються під вартою.

4 листопада силовики затримали співака хорового колективу артистів Білоруської державної філармонії Дениса Іванова та віолончеліста Олександра Сердюкова.

Пізно ввечері 2 листопада невідомі затримали викладача Мінського державного коледжу мистецтв Татьяну Галузу. Диригента Галину Казимировську силовики затримали 29 жовтня, оштрафувавши на 810 рублів після трьох днів перебування в СІЗО на Окрестіна.

Передісторія

Нагадуємо, 23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що 13 жовтня Світлана Тихановська оголосила ультиматум Лукашенку. Вона дала йому 13 днів, щоб він оголосив про відхід з поста президента, зупинив на вулиці насильство та звільнив політв'язнів.

Раніше ми писали, що Світлану Тихановську, Марію Колесникову та Вероніку Цепкало висунули на Нобелівську премію миру.

Європарламент присудив премію Сахарова Світлані Тихановській та ще дев’ятьом білоруським опозиціонерам