У придушенні протестів у Білорусі взяли участь ексберкутівці — ЗМІ
Новы час

Ексбійці розформованого українського спецпідрозділу «Беркут» беруть участь в придушенні мирних антиурядових протестів у Мінську.

Про це повідомляє білоруське видання «Новы час».  

«Режим Лукашенка перебуває на одному рівні з державою-агресором РФ, для якої демократичні перетворення в Україні та Білорусі є реальною загрозою. Саме заради нейтралізації цієї загрози Росія залучила до свого репресивного апарату більшу частину бійців-утікачів «Беркута», — наголосили медійники.

ЗМІ пише, що беркутівці після перемоги Революції Гідності з сім'ями втекли в Білорусь. Там вони отримали притулок і роботу в мінському ОМОН. Журналісти ідентифікували щонайменше чотирьох українських екссиловиків у лавах білоруського ОМОНу:

  • Сергій Панасенко — брав участь в розгоні протестів в 2017 році і в затриманні айтішника Олександра Кувшинова в Мінську 15 липня;
  • Сергій Гавриляк — брав участь в затриманні анархіста Рамана Халілова в Мінську в 2017 році;
  • Анатолій Примак — проходить як свідок у справі білоруського громадського активіста Миколи Дєдка.
  • Дмитро Анцупов — упізнаний в білоруських пропагандистських сюжетах про ОМОН, згідно з даними телеграм-каналу Кібер-Партизани, він обіймає посаду інспектора відділу спеціальної підготовки ОМОН в Мінську.

Передісторія

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Європарламент не визнав Лукашенка президентом і вимагає розслідувати отруєння Навального.

Раніше Тихановська заявила, що протести у Білорусі набудуть нової, партизанської, форми.

Chas News повідомляв, що Тихановська подякувала українцям за солідарність із білорусами.

«Марші сусідів» відбулись у Мінську та інших містах Білорусі