У США дуже ввічливо пройшли дебати кандидатів у віцепрезиденти
Інтерфакс

Відбулися перші та єдині дебати кандидатів у віцепрезиденти на виборах-2020. Вони різко контрастували з першими дебатими кандидатів у президенти Дональда Трампа і Джо Байдена

Дебати кандидатів у віцепрезиденти США між республіканцем Майком Пенсом і демократкою Камалою Гарріс пройшли у Солт-Лейк Сіті в штаті Юта.

Пенс і Гарріс не ображали і рідко перебивали одне одного. Але модераторка Сюзан Пейдж із USA Today часто робила зауваження Пенсу за те, що він виступав довше за відведений час.

Опоненти почали дискусію із питання про реакцію адміністрації Трампа на пандемію COVID-19, внаслідок якої померли понад 210 тисяч американців. Пенс захищав кроки влади, а Гарріс різко критикувала.

Республіканець Трамп загалом є скептиком і вигадником фейків щодо коронавірусу, про що він постійно пише у себе в Twitter.  

Гарріс, серед іншого, назвала дії Білого дому щодо пандемії «найбільшим провалом американського уряду». Водночас Пенс підкреслив, що президент Трамп заборонив в’їзд у США з Китаю, як тільки стало відомо про виявлення заражених коронавірусним захворюванням на західному узбережжі США.

Трамп, що після дебатів похвалився у Twitter щодо перемоги Пенса на дебатах, ще одужує від COVID-19, яким заразилися багато співробітників Білого дому, його дружина й інші американські урядовці.

Про те, як пандемія змінила життя, свідчила й сцена дебатів: кандидатів розсадили на відстань у майже чотири метри й поставили між ними дві прозорі перегородки.

Кандидати у віцепрезиденти поспілкувалися й на інші теми: стан економіки, расові відносин (у контексті цьогорічного сплеску руху Black lives matter), призначення члена Верховного суду, визнання результатів президентських виборів.

Камала Гарріс звинуватила у нинішньому стані економіки США президента Трампа. У відповідь Майк Пенс заявив, що в дійсності економіка успішно розвивалася й реальні заробітки американців росли аж до спалаху пандемії.

Між тим, проведені минулого тижня перші дебати кандидатів у президенти між Дональдом Трампом і Джо Байденом перетворилися на емоційну перепалку.

Також Трамп відмовився чітко взяти на себе зобов’язання прийняти результати президентських виборів, які мають відбутися 3 листопада. Це викликало подив, занепокоєння і потенційну перспективу безпрецедентної конституційної кризи.

Взаємні образи та звинувачення. Як пройшли перші дебати Трампа і Байдена