У США можуть заборонити Дональду Трампу обіймати державні посади — ЗМІ

Комітет Палати представників, який розслідує напад на Капітолій США 6 січня 2021 року, представив звіт, в якому колишній президент США Дональд Трамп звинувачується у підбурюванні до насильства з метою утримати владу.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Головною причиною подій 6 січня була одна людина, колишній президент Дональд Трамп, за яким послідували багато інших», — йдеться у короткому викладі доповіді.

У звіті закликають предʼявити Трампу звинувачення у чотирьох злочинах, включаючи заколот, змову з метою обману США та перешкоджання розгляду справи в Конгресі.

Комітет заявив, що Конгрес повинен створити механізм, щоб офіційно заборонити Трампу та іншим особам зі звіту обіймати будь-які державні або військові посади, посилаючись на положення 14-ї поправки, яке позбавляє тих, хто бере участь у «повстанні», права обіймати такі посади.

У звіті докладно описані зусилля Трампа щодо скасування результатів виборів. Ідеться про «значний тиск» на Міністерство юстиції з метою розслідування фіктивних заяв про шахрайство на виборах. У звіті оцінюється, що Трамп і його найближче оточення зробили щонайменше 200 очевидних спроб публічно або приватно переконати державних або місцевих чиновників скасувати результати виборів у суперечливих штатах.

Штурм Капітолію США 6 січня 2021 року

6 січня 2021 року у Вашингтоні сталися заворушення.

У той день Конгрес зібрався, щоб затвердити перемогу Джо Байдена на виборах президента.

Тоді Дональд Трамп опублікував відео, в якому вкотре заявив, що у нього вкрали вибори, але знову не надав жодних доказів.

Після цього його прихильники пішли штурмувати будівлю Капітолія, де засідав Конгрес.

Унаслідок інциденту загинули пʼятеро людей, зокрема один працівник поліції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В ОП натякнули, що Трамп поширює російські пропагандистські штампи