У США відбулися акції прихильників і противників Трампа, є затримані й поранені
Getty Images

У містах США відбулися акції на підтримку і проти 45-го президента країни Дональда Трампа. У кількох містах поліцейським довелося втрутитися, аби не допустити сутички між прихильниками різних політичних поглядів.

У Вашингтоні десятки тисяч прихильників Трампа в суботу вийшли на вулиці, протестуючи проти оголошених результатів голосування на президентських виборах 3 листопада. Водночас зібралися і групи опонентів чинного президента. За повідомленням The Washington Post, поліція затримала щонайменше 20 людей, які брали участь у сутичках.

 

Прихильники і противники Трампа вийшли на мітинг у Вашингтоні. Після демонстрації почалися заворушення: 20 осіб затримано, є поранені

Як повідомляє Fox News, кілька тисяч людей у ​​Вашингтоні, незгодних з підсумками президентських виборів в США, вийшли на мітинг на підтримку чинного глави держави Дональда Трампа. За оцінкою телеканалу, в «Марші за Трампа» брали участь «десятки тисяч» людей. Вони пройшли від площі Свободи, яка розташована недалеко від Білого дому, до будівлі Верховного суду США.

Демонстранти зажадали «припинити крадіжку голосів» на «шахрайських виборах». Очолювали мітинги за Трампа такі екстремістські діячі, як засновник Infowars і теоретик змови Алекс Джонс та Енріке Тарріо, голова ультраправої групи «Горді хлопці».

Акція прихильників Трампа отримала масову підтримку в соціальних мережах. Сам Трамп розміщував пости в Twitter, звинувачуючи засоби інформації в тому, що вони не висвітлюють маніфестації на його підтримку.

Приблизно за дві години до запланованого початку мітингів прихильників Трампа кортеж президента проїхав по Пенсильванія-авеню в центрі Вашингтона. Політик посміхався і махав рукою демонстрантам, які зібралися в центрі столиці, щоб висловити йому підтримку.

Того ж дня опозиційно налаштовані до Трампа групи оголосили про проведення контрдемонстрацій у Вашингтоні. Як пише The Washington Post, коли на мітинг прийшли противники Трампа, почалися зіткнення. Активісти кидали один в одного пляшки, билися, з обох сторін є поранені, повідомляє газета. Поліція затримала не менш 20 чоловік, в тому числі через порушення правил поводження з вогнепальною зброєю.

Бійки продовжилися ввечері і вночі, додає WP. Противники Трампа напали на тих, хто продавав атрибутику з про-трампівською символікою, відбирали прапори і капелюхи і підпалювали їх.

The Guardian повідомляє про одне ножове поранення під час бійок протестувальників. Двоє поліцейських отримали поранення, а також кілька одиниць вогнепальної зброї вилучила поліція.

Трамп досі не визнає, що програв вибори 3 листопада Джо Байдену, незважаючи на тривалий підрахунок, який показує, що демократ набрав більшість голосів виборщиків, необхідних для перемоги.

По всій території США Байден має на 5 млн більше голосів.

Трамп все ще заявляє про порушення в кількох штатах. Він відмовився співпрацювати щодо переходу влади з Байденом, який очолить Білий дім 20 січня, або навіть провести інструктаж з питань національної безпеки. В суботу Трамп продовжував стверджувати, не маючи доказів, що вибори були «сфальсифікованими» і що він є законним переможцем.

У п'ятницю федеральні чиновники заявили, що вибори були «найбезпечнішими в історії Америки» і що вони не мають жодних доказів, що голосування було скомпрометоване або підроблене.

Суди, як і основні інформаційні організації, які зазвичай проектують переможців виборів, не потурають Трампу. Кампанія президента отримала безліч юридичних відмов судів у Мічигані, Арізоні та Пенсільванії після позовів про незаконний підрахунок бюлетенів.

Основна частина очільників республіканців або стала на бік Трампа, або відмовилася засудити його відмову визнати поразку. Ця позиція веде Америку «небезпечним шляхом», попереджає колишній президент Барак Обама.

Вибори президента США пройшли 3 листопада 2020 року. Підсумки станом на 15 листопада офіційно ще не підвели.

Chas News повідомляв, що таліби закликають Байдена дотримуватися угоди про виведення американських військ.

Раніше ми писали, що майбутня перша леді США порушить багаторічну традицію.

baiden-peremig-u-dzhordzhii-ale-vsi-golosi-pererahovuyut-zanovo-vruchnu