Таліби закликають Байдена дотримуватися угоди про виведення американських військ
Getty Images

Повстанський рух «Талібан» в Афганістані у вівторок закликав адміністрацію новообраного президента США Джо Байдена дотримуватися лютневої угоди про виведення американських військ.
США виводять війська за угодою, яка передбачає завершення виведення до травня за умови певних гарантій безпеки. Тим часом «Талібан» веде мирні переговори з урядом Афганістану в Досі.
«Ісламський Емірат хотів би підкреслити для новообраного американського президента та майбутньої адміністрації, що імплементація угоди є найбільш розумним та ефективним інструментом для припинення конфлікту між нашими країнами», — цитує Reuters заяву бойовиків — першу після оголошення результатів президентських виборів у США.
Однак по всій країні наростає насильство — «Талібан» атакує столиці провінцій, в деяких випадках провокуючи авіаудари США Між тим переговори в столиці Катару затягуються.
Організація Об'єднаних Націй та інші інституції також порушували питання про «Аль-Каїду». Один із високопоставлених посадових осіб ООН минулого місяця сказав ВВС про те, що група все ще «сильно пов'язана» з «Талібаном».
Президент США Дональд Трамп вважав закінчення війни в Афганістані головною передвиборчою обіцянкою і в жовтні заявив у Twitter, що до Різдва може вивести війська з Афганістану. Між тим такі чиновники, як радник Трампа з питань національної безпеки, заявили, що вони працюють над кінцевим терміном виведення до травня 2021 року.

Трамп призначив нового міністра оборони США

Трамп оголосив про звільнення Марка Еспера з посади міністра оборони і призначення нового глави відомства. Про це він написав в Twitter.
«Я радий повідомити, що Крістофер Міллер, шановний директор Національного контртерористичного центру (одноголосно затверджений Сенатом), виконуватиме обов'язки міністра оборони, починаючи від зараз», — написав Трамп, подякувавши Есперу за службу.


Низка американських ЗМІ минулого тижня повідомили, що Еспер вже підготував заяву про відставку.
Раніше видання Politico повідомляло, що Трамп найближчим часом планує діяти так, ніби він розпочинає свій другий термін достроково, навіть без оголошення його переможцем виборів.
Трамп, який відмовився визнати свою поразку перед Джо Байденом, пообіцяв подати до суду найближчими днями. Трамп і його кампанія висунули звинувачення у великомасштабному шахрайстві на виборах в Пенсільванії та інших штатах, але поки не надали ніяких доказів.
7 листопада Трамп заявив, що виграв вибори президента Сполучених Штатів, набравши 71 млн «законних» голосів.
Нагадаємо, підрахунок голосів у США ще не завершений, однак, за попереднім результатом Джо Байден був оголошений переможцем президентських виборів.

Довідка

Підрахунок голосів у США ще не завершений. Проте аналітики ключових американських медіа підбили проміжні підсумки голосування. Вони оголосили про впевнену перемогу Байдена у Пенсильванії та інших ключових штатах.

Chas News повідомляв, що 7 листопада Джо Байден переміг на виборах США. Він набрав 290 голосів виборників, Трамп — 214. 20 січня Байден складе присягу президента та стане 46-м американським лідером.

Раніше ми писали, що ціни на нафту злетіли після перемоги Байдена на виборах. 

США введе санкції проти Ірану до кінця каденції Трампа — ЗМІ