У Верховній Раді розповіли нові деталі стосовно премій для найкращих учасників ЗНО
iStock

Цьогоріч Верховна Рада заснувала іменні премії у розмірі 100 тис. грн для учасників зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з найвищими результатами. Відповідний проєкт постанови в цілому підтримали 312 народних депутатів.

В інтерв’ю Chas News голова Комітете ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак розповів, чому вирішили запровадити такі премії для випускників шкіл, а також коли діти їх отримають.

Торік майже 200 тис. людей склали ЗНО, розповів він. Чиновнику стало цікаво, хто потрапив у топ-200 найкращих вступників. Він попросив Центр оцінювання якості освіти надати ці дані. Трохи згодом держслужбовець зрозумів, що більшість «відмінників» — не з міст або не з великих населених пунктів. 

«Найкращий випускник минулого року, дівчинка з Рівненської області, набрала 798 балів. Не знаю, як вона це зробила, але результат вражає. Діти з такими високими балами завдяки знанням вступлять у будь-який університет на найпрестижніші спеціальності на бюджет», — зазначив чиновник.

Маєш диплом — іди працюй. Міносвіти слідкуватиме за кар’єрним розвитком учорашніх студентів

У Комітеті впевнені, що всі найталановитіші абітурієнти точно вступлять до українських ВНЗ — державних чи приватних. Ті, хто з великих міст, скоріш за все в великих містах і залишаться, а от інші — поїдуть в інші населені пункти, зокрема до столиці.

«Жити в Києві досить дорого. От ми й вирішили зробити їм фінансову подушку, щоб діти принаймні один рік не думали про гроші. Ця дівчинка з Рівного отримає місце в гуртожитку та стипендію. Однак цього об’єктивно мало, щоб проживати в столиці», — сказав Бабак.

Так, 30 найуспішніших випускників шкіл, які за сумою балів з чотирьох предметів набрали 790 балів і більше, зокрема один предмет склали на 200 балів, зможуть отримати 100 тис. грн. За словами чиновника, у Комітеті обрали такий розмір стипендії, дивлячись з можливостей ВР. «На жаль, ми теж не гумові», пояснює держслужбовець. 

«Ми й так це запровадили у середині бюджетного року, коли вже затверджені кошториси. Але торік ми зекономили на депутатах, які не ходять на роботу, 30 мільйонів. Резерв є. І це правильна історія. Дітей треба підтримувати, щоб вони залишалися в Україні», — вважає Бабак.

У проєкті постанови про присудження Премії йдеться, що ВР має затвердити наказ до 31 грудня. Проте чиновник каже, що Комітет отримає дані раніше, тому й наказ схвалять «приблизно в листопаді». Потім дітям одразу виплатять всю суму.

Chas News повідомляв, що люди з вищою освітою живуть довше, ніж ті, у кого її нема. 

«Нас цікавлять всі діти, а не лише діти президента». Сергій Бабак — про ставлення до Шкарлета, ЗНО та жіночі стереотипи