У Зеленського заявили, що Тупицького можуть відсторонити від роботи
Пресслужба КСУ

Журналісти «Схем» повідомили, що чинний голова КСУ Олександр Тупицький під час держслужби в Донецьку у 2006–2010 роках отримав частку у «Зуївському енергомеханічному заводі» за допомогою впливу.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський вважає,  що оприлюднені в ЗМІ аудіозаписи ставлять під сумнів його право продовжувати роботу в Конституційному Суді.

Про це він розповів на брифінгу.

«Оприлюднення плівок, на яких фігурує голова КС Тупицький, уже свідчить, що він не відповідає критеріям судді КС, закріпленим у Конституції. Це високі моральні якості, яких у нього наразі немає, і професіоналізм, який також під питанням. Думаю, цей факт є достатнім для того, щоб судді КС щонайменше на зборах, спеціальному засіданні, розглянули питання, чи може суддя Тупицький бути суддею КС», — зазначив він.

Chas News повідомляв, що очільника КСУ  викликали в Офіс генпрокурора, щоб вручити підозру. Справа стосується приватизації «Зуєвського енергомеханічного заводу» в Донецькій області.

Проти Тупицього порушили справу за ст.384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу) і ст.386 (перешкоджання явці свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від надання свідчень чи висновку) Кримінального кодексу України.

Голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зазначила, що вручення підозри голові Суду стане кроком у правильному напрямку.

«Наступним кроком має бути усунення пана Тупицького з посади, як власне і передбачає Кримінальний процесуальний кодекс. Це може зробити суд», — наголосила вона.

Раніше президент Володимир Зеленський анонсував нову судову реформу.

Рішення КСУ. Зеленський підписав закон про покарання за брехню у декларації