«У них нічого не вийде». Зеленський анонсував нову судову реформу
Sud.ua

Президент Володимир Зеленський оголосив, що в Україні наступного року почнеться втілення «глобальної» судової реформи.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню The New York Times, яке оприлюднене на сайті глави держави.

Ми запустили Вищий антикорупційний суд, і вже є вироки – він працює понад рік. Я вважаю, що це важливо, тому що болюче місце в Україні – це суди, і зараз ми «воюємо» з деякими суддями КСУ, які хочуть зруйнувати антикорупційну структуру в Україні. У них нічого не вийде. Ми все це переформатуємо

Наступним великим етапом президент назвав «глобальну судову реформу в Україні», яку він обіцяє втілювати з наступного року. На її підтримку, сказав Зеленський, вже підготовлено багато законів й «етапи впровадження цих реформ».

Конституційна криза в Україні

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

25 листопада Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням оцінити конституційну ситуацію, викликану рішенням КСУ.

Венеціанська комісія розкритикувала зазначене рішення суду і порадила зберегти систему електронного декларування чиновниками своїх активів. Венеціанська комісія підготувала для Верховної Ради шість пропозицій для вирішення кризи, зокрема, пропонувала передбачити гарантії захисту суддів від можливих зловживань з боку НАЗК.

Також Венеціанська комісія підготувала 10 рекомендацій для внесення змін до закону про КСУ. Серед іншого, вона пропонує створити орган з відбору суддів за участі міжнародних експертів і представників громадянського суспільства.

15 грудня Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення повноважень НАЗК (№4470). Його направили на підпис президенту.

Аналіз «конституційного капеця» від Chas News читайте тут. Зокрема, через мову, землю та банки Україна може втратити державність.

КСУ після двох критичних рішень Венеційської комісії пообіцяв вивчати зауваження «для врахування при напрацюванні рішень»