Реакція Заходу на рішення КСУ. Венеційська комісія проведе експертизу ситуації в Конституційному Суді
УНІАН

Очільник Венеційської комісії Джанні Букіккіо запропонував президенту України Володимиру Зеленському провести експертизу ситуації, що склалася в Україні після скандального рішення Конституційного Суду.

Про це повідомляє пресслужба гаранта.

Зеленський та Букіккіо погодилися, що потрібно відновити довіру до судової системи та до КСУ.

Президент наголосив, що не дозволить КСУ виносити неправові рішення, що знищують систему антикорупційних органів, включно з НАБУ, НАЗК та Вищим антикорупційним судом.

Тому гарант запросив Венеційську комісію до спільної роботи над судовою реформою.

«Моє першочергове завдання зараз — зберегти безперервне функціонування НАЗК та антикорупційних органів і посилювати ефективність їхньої роботи», — сказав Зеленський.

Реакція Заходу на рішення КСУ

Німецька євродепутатка Віола фон Крамон вважає, що відсутність антикорупційних органів в Україні активує «відповідні пункти» угоди про асоціацію та поставить під загрозу безвіз, повідомляє DW з посиланням на її пресслужбу.

Фон Крамон вважає, що корумповані судді в Україні зруйнували структури для боротьби з корупцією.

«Ситуація в Україні викликає велику тривогу, адже декільком корумпованим суддям вдалося за кілька днів зруйнувати цілі структури для боротьби з корупцією, на розбудову яких знадобилися десятиліття», — заявила вона.

Європейський політик впевнена, що у суддів КСУ є «тісні зв'язки з проросійськими силами в Україні та з деякими впливовими олігархами».

«Ці судді діяли проти інтересів України та натомість підпорядкували все інтересам однієї маленької групи. Таким чином вони штовхають країну в надзвичайно небезпечну конституційну кризу», — підсумувала фон Крамон.

Водночас Європейський Союз заявив, що Україна отримуватиме фінансову допомогу та безвіз з ЄС, якщо країна відновить антикорупційну інфраструктуру. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву речника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Петера Стано.

Стано наголосив, що рішення КСУ ставить під сумнів низку міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе щодо своїх міжнародних партнерів.

Євросоюз заявив, що Україні слід:

  • відновити законодавство про електронне декларування активів і відповідні завдання Національного агентства по запобіганню корупції;
  • стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до 16 грудня, встановленого Конституційним Судом.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Раніше ми писали, що у очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом.

Скандальне рішення КСУ. Комітет ВР підтримав законопроєкт Разумкова про відновлення e-декларацій