У очільника КСУ знайшли незадекларований маєток під Києвом. Тупицький каже, що садиба належить його тещі
УНІАН

7 листопада активісти «Автомайдану» та «Центру протидії корупції» готують автопробіг до маєтку, де мешкає очільник Конституційного Суду України Олександр Тупицький. Акція називається «Тупицький  вали до Ростова». Учасники протесту хочуть, щоб голова КСУ пішов у відставку. 

Водночас суддя наголосив, що протестувальники їдуть не до нього додому, а до його тещі. Тупицький каже, що її зараз немає, бо вона поїхала в окупований Донецьк.

Про це очільник КСУ розповів на брифінгу.

Голова КСУ каже, що його теща Лариса Колпаченко продала квартиру в Донецьку і купила дім у Василькові Київської області. Проте під час брифінгу Тупицький декілька разів сказав, що це він купив будинок.

Держслужбовець запевняє, що він власноруч докупив до земельної ділянки тещі тільки 7 соток землі. Тупицький це начебто зробив, щоб потім побудувати там спортивний зал, розповідає сам суддя.

Суддя говорить, що над цим маєтком раніше активісти запускали квадрокоптери.

«Так я хочу запитати «Автомайдан»: до кого вони їдуть і кого вони хотять вивезти в Ростов? Можливо, вони поїдуть не до мене, а до тьощі, яка щас поки шо вимушено знаходиться на території Донецька? І з нею там поговорять — хто, як купував. Так як «Схеми» полетіли в Крим, «Автомайдан» нехай поїде в Донецьк. Завтра вони зберуть все імущество родичів і навісять, що все це моє майно. Післязавтра мене звинуватять в сепаратизмі. Все це — травля», — зазначив Тупицький.

Довідка

Журналісти «Схем» виявили  у тещі голови КСУ Лариси Колпаченко маєток із басейном під Києвом у Василькові. Площа будинку — 211,4 кв. м, земельної ділянки — понад 23 сотки.

Маєток та землю придбані у серпні 2018 року та оформлені на тещу Тупицького. Суддя оформив на себе лише 7,5 соток землі у Василькові. Їх він і вніс до декларації.

Тривалий час теща Тупицького працювала в аптеці у Донецьку, передає видання.

Журналісти наголошують, у вересні 2013 року родина судді придбала чотирикімнатну квартиру площею 216,5 м² у ЖК «Новопечерські Липки». Згодом докупила ще два паркувальних місця там же.

Купівля нерухомості відбулася після призначення Тупицького на посаду судді КСУ у травні 2013 року.

Середня вартість 1 кв. м у цьому ЖК станом на 2013 рік становила $2900. Тобто квартира такою площею коштувала понад $600 тис. ЗМІ пише, що майно записали на матір судді Галину Тупицьку.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

29 жовтня посли G7 засудили рішення КСУ щодо скасування антикорупційних реформ. Дипломати зазначили, що «Україна не повинна повертатися в минуле».

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що система електронного декларування працюватиме. За його словами, незабаром до Верховної Ради подадуть відповідні законопроєкти.

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Водночас очільник НАЗК Олександр Новіков заявив, що КСУ планує скасувати Вищий антикорупційний суд, закон про мову і земельну реформу, тому його необхідно реформувати.

На екстреному засіданні Кабмін зобов'язав НАЗК відновити доступ до електронних декларацій.

Водночас слідчий Державного бюро розслідувань викликав голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького на допит 2 листопада.

Chas News повідомляв, що ВАКС закрив першу справу на виконання скандального рішення КСУ.

Нардепи закликали 11 суддів Конституційного Суду скласти повноваження