Угорська компанія MOL відклала відмову від нафти з росії на рік

Угорська нафтова група MOL очікує, що її нафтопереробні заводи (НПЗ) зможуть переробляти сиру нафту і з росії, і з інших країн станом на кінець 2026 року.

Про це пише Reuters.

Віцепрезидент MOL зі стратегії й сталого розвитку Віктор Сверла заявив, що компанія зараз може переробляти до 30-40% неросійської сирої нафти на своїх НПЗ у Словаччині й Угорщині.

«Здійснюються інвестиції, аби ми могли збільшити цей показник до 100% на кінець 2026 року», — сказав Сверла.

Він додав, що за потреби MOL вже у 2024-му може збільшити частку неросійської сирої нафти на своєму словацькому НПЗ до 50%. 

Виконавчий голова правління компанії Жолт Ернаді у квітні 2023 року казав, що MOL зможе обирати між російською чи неросійською сирою нафтою для своїх НПЗ на кінець 2025 або початок 2026 року.

Сверла пояснив, що затримки спричинено непередбачуваними труднощами у виконанні 24 запланованих проєктів з модернізації НПЗ і необхідністю додаткових матеріально-технічних інвестицій.

Він додав, що MOL може завершити проєкти протягом наступних двох років за $500 млн.

Угорщина і російська нафта: що відомо

22 липня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомляв, що Угорщина може подати до суду на Україну. За його словами, рішення Києва припинити транзит нібито «є явним порушенням Угоди про асоціацію з ЄС».

25 липня Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти «Лукойл».

1 серпня Єврокомісія напередодні заявила, що ще продовжує з’ясовувати ситуацію з постачанням нафти до Угорщини й Словаччини після зупинки Україною транзиту нафти російського «Лукойлу», проте на цьому етапі не побачила впливу цього рішення на обсяги постачання нафти. 

2 серпня Сійярто звинуватив Хорватію в тому, що вона є ненадійним партнером для транзиту нафти, після того, як Європейська комісія рекомендувала Будапешту імпортувати нафту через свого південного сусіда.

28 серпня стало відомо, що експорт сирої нафти з росії в Угорщину й Словаччину через Україну у липні залишався на нормальному рівні, попри санкції Києва проти російського «Лукойлу». А обсяги поставок, яких бракує, замінила російська «Татнєфть». 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Західні санкції не змогли зупинити перевезення російської нафти — Bloomberg