Україна готова до повноцінної зустрічі у «нормандському форматі», але його уникає Путін

Україна готова взяти участь у повноцінному саміті «нормандської четвірки» і розмовляти безпосередньо з президентом Росії Володимиром Путіним, проте цього уникає РФ.

Про це сказав глава МЗС Дмитро Кулеба в ефірі «Право на владу».

Міністр відповів на запитання, чи готовий Зеленський до варіанту, що російського президента запросять до розмови в присутності із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Кулеба відповів: «Має відбутися тристороння розмова. Президент Макрон і президент Зеленський будуть в Парижі, пані Меркель приєднається до них онлайн через відеозв’язок. Ми готові провести повноцінний саміт «нормандської четвірки» і говорити з Путіним у цьому форматі безпосередньо, але, на жаль, РФ уникає такого формату».

Зеленський сьогодні, 16 квітня, відвідає Францію, де зустрінеться з президентом країни Макроном. Президент України підтвердив, що вони поспілкуються із Меркель.

Раніше Зеленський запросив переговори з Путіним, щоб обговорити ескалацію на сході України. В Кремлі ж стверджують, що в останні дні запитів від Зеленського на телефонну розмову з Путіним не було.

Також громадськість України обурило те, що 31 березня Макрон, Меркель та Путін провели переговори у форматі відеоконференції, де говорили про Україну — але без Зеленського.