Україна готова до транспортування зерна, чекає сигналів від партнерів — Зеленський
ОП

Володимир Зеленський відвідав торгівельний порт «Чорноморськ» та ознайомився із завантаженням на судна українського зерна.

«Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати», — зазначив президент. Він уточнив, що першими з порту вирушать ті кораблі, які вже були навантажені перед початком повномасштабного вторгнення.

Зараз Україна чекає від ООН і Туреччини відповідних сигналів щодо початку транспортування зерна, які можуть з'явитися вже найближчими днями.

«Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам — ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати», — пояснив Зеленський.

Разом із президентом України в порт прибули посли країн G7, представники ЄС та ООН.

Нагадаємо, 22 липня Україна підписала договір із Туреччиною та ООН про розблокування експорту українського зерна через три порти у Чорному морі. За день після цього росія завдала ракетного удару по Одеському порту, однак поцес завантаження збіжжя продовжується.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Стамбулі розпочав роботу координаційний центр із моніторингу «зернових коридорів»