Україна відновила імпорт російської електроенергії

Сьогодні Україна почала імпортувати електроенергію з РФ. Про це свідчать дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E.

За даними добових аукціонів НЕК «Укренерго», поставки буде здійснювати ТОВ «ОНК-ГРУП».

Так, сьогодні з 12:00 до 15:00, а також з 20:00 до 21:00 планується поставляти по 200 МВт-год щогодини. З 21:00 до 23:00 цього ж дня буде поставлятися по 100 МВт-год щогодини.

Ця ж компанія наступного дня буде здійснювати поставки вже 300 МВт-год щогодини. Відбуватиметься це з 12:00 до 15:00, а також з 20:00 до 21:00.

З 21:00 до 23:00 2 лютого компанія буде поставляти по 200 МВт-год щогодини.

ТОВ «ОНК-Груп» зареєстроване в Одесі. Кінцевим бенефіціарним власником вказаний Віктор Мілевський.

«За результатами місячного аукціону, доступ до перетину «Росія-Україна» з 1 по 28 лютого потужністю 50 МВт викупило ТОВ «НЕК». Ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ «Стімекс». У результаті трейдери викупили 11,5% доступної пропускної здатності на місяць і її третину — на період 15-28 лютого», — повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Бенефіціарами ТОВ «Стімекс» (по 50%) є Ольга Дячик і Сергій Дружук, який раніше працював генеральним директором в «ПАККО Холдинг» — рітейлері і операторі магазинів «Вопак» і «Пакко» в Західній Україні.

«На початку липня 2019 року компанія отримала ліцензію на постачання електроенергії. Згідно з даними сайту StimexEnergy, їх пріоритетними клієнтами в постачанні електроенергії є ТЦ і ТРЦ», — пише «Інтерфакс-Україна».

Засновником ТОВ «НЕК» є ТОВ «Агентство інвестиційного менеджменту», президентом якого вказаний колишній глава «Регіональної газопостачальної компанії» Дмитра Фірташа Олександр Притика.

Раніше в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що одним з його головних завдань на посаді буде від’єднання України від енергосистеми з РФ та Білоруссю.

Також в «Укренерго» заявили, що з 1 січня втратили чинність положення постанови НКРЕКП, якими були скасовані результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією і Білоруссю в 2020 році. Це сталося відповідно до положень закону про ринок електроенергії — повноваження Комісії по анулюванню аукціонів з доступу до міждержавних перетинів з країнами — нечленами Енергоспівтовариства обмежувалися 2020 роком.

Як ми писали раніше, в січні наша країна відновила імпорт електроенергії з Білорусі. Це сталося після майже дев’ятимісячної заборони регулятора.

Chas News повідомляв, що «Газпром» майже на третину скоротив транзит газу через Україну.

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну