Україна ввела спецмито на сталеві прутки з Білорусі у відповідь на «дискримінацію»

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України 20 листопада оголосила про «дискримінаційні і недружнії дії» з боку Білорусі щодо «законних прав та інтересів українських виробників сталевих прутків»

Комісія ввела в відповідь спеціальне мито на імпорт цієї продукції з Білорусі в розмірі 16,08% від її митної вартості.

Як заявляє комісія в повідомленні, опублікованому в урядовому виданні «Урядовий кур'єр», такі дії Білорусі суперечать положенням міжурядової угоди про вільну торгівлю від 1992 року і договору про зону вільної торгівлі країн СНД від 2011 року. Україна вважає їх дискримінаційними і недружніми.

Спецмито застосовується з моменту набрання законної сили рішенням комісії і до встановлення факту припинення Білоруссю дискримінаційних і недружніх дій щодо України

Рішення МКМТ про введення мита вступає в силу через сім днів з моменту публікації.

Як ми писали раніше, 20 листопада, Україна і ще шість країн-партнерів Євросоюзу ввели санкції проти влади Білорусі.

Перед цим самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко заявив, що в Києві діє центр американських спецслужб. При цьому він заявляє, що хоче неконфліктної співпраці із західними країнами.

6 листопада Європейський союз ввів санкції проти Лукашенка і ще 14 білоруських чиновників, які передбачають заборону на відвідування ЄС і заморожування європейських активів.  

«Одержимий дияволом». Білоруська автокефальна церква піддала анафемі Лукашенка. Повний текст