Український дипломат розповів, як Києву слід відреагувати на затримання консула України (оновлено)
Pixabay

Федеральна служба безпеки Росії затримала консула Генерального консульства України Олександра Сосонюка. У МЗС України пообіцяли вже незабаром визначитися, як відреагувати на затримання.

Водночас у коментарі Chas News президент Української асоціації зовнішньої політики та український дипломат Володимир Хандогій розповів, як Україна має відреагувати на дестабілізаційні дії Росії.

«МЗС України потрібно звернутися з офіційною нотою до МЗС Росії з вимогою пояснити причини затримання українського консула, оскільки у нього є функціональний імунітет. Якщо пояснення не буде, то треба буде придумувати інші питання», — наголосив він.

Хандогій нагадав про «принцип взаємності» у відносинах країн. Згідно з ним, РФ зобов’язана за Віденською конвенцією «негайно пояснити, чому та за яких обставин затримали нашого консула». За його словами, українському відомству потрібно звернутися до Тимчасово повіреного у справах України, а також до генерального консула в Санкт-Петербурзі для подальшого виявлення причин.

У коментарі УНН заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін назвав затримання консула Генерального консульства України «черговою провокацією держави агресора відносно України на фоні військової ескалації вздовж українських кордонів».

«У відповідності до існуючої практики та на основі принципу взаємності українська сторона готує відповідь відносно російських дипломатів», — підкреслив він.

Довідка 

16 квітня ФСБ затримала у Санкт-Петербурзі консула Генконсульства України нібито за отримання закритої інформації з баз даних російських правоохоронних органів РФ і ФСБ Росії.

Діяльність затриманого «ворожа по відношенню до Росії і не сумісна зі статусом дипломатичного працівника», зазначили у Федеральній службі безпеки. До українського дипломата планують застосувати «заходи відповідно до норм міжнародного права».

Chas News повідомляв, що СБУ повідомила підозру в держзраді проросійському «експерту» з «телеканалів Медведчука». 

Кораблі ФСБ Росії влаштували провокацію на Азовському морі — експерт