Український супутник відправили до США для запуску в космос (фото)
Державна митна служба/Facebook

У США відправили український супутник «Ciч-2-30», який має запустити в космос компанія американського бізнесмена Ілона Маска SpaceX.

Про відправку апарату у Facebook повідомила Державна митна служба.

Як зазначається, формальні процедури оформлення супутника завершено. «Ciч-2-30» відправили в США без відхилень від графіка.

У США супутник пройде підготовку до запуску на ракеті SpaceX Falcon 9 з мису Канаверал.

Запуск заплановано на 10 січня 2022 року.

Державна митна служба/Facebook

Державна митна служба/Facebook

Що відомо про український супутник

Розробку супутника «Січ 2-30 (2-1)» Україна розпочала у 2013 році і його планували запустити у 2017 році, однак він продовжує перебувати на території «БК Південне».

Він призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах, а також для моніторингу параметрів іоносфери планети.

Раніше компанія SpaceX Ілона Маска відклала запуск українського супутника «Ciч-2-30», який був запланований на грудень, на січень.

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» уклало контракт з європейською компанією ISILAUNCH (має угоду зі SpaceX) щодо виведення на орбіту космічного апарату «Ciч-2-30».

Загальна вартість запуску українського супутника «Ciч-2-30» коштуватиме Державному космічному агентству України в $1,99 млн.

У космосі успішно випробували супутник із двигунами на йоді, який розробив український вчений