Уряд Польщі відклав заборону абортів після масових протестів
Getty Images

Польський уряд відклав заборону абортів після того, як країну сколихнули масові акції протесту. Нагадаємо, резонансне рішення ухвалив Конституційний суд Польщі, який заборонив аборти навіть у випадку серйозних вад розвитку ненародженої дитини.

Рішення мало набути чинності 2 листопада, але до цього часу його так і не опублікували, пише DW. «Відповідно до регламенту рішення Конституційного суду повинні опублікуватися своєчасно. Однак наразі нам усім потрібні мир, заспокоєння громадськості та обговорення з експертами», — заявив речник уряду Петр Мюллер.

22 жовтня Конституційний суд Польщі ухвалив рішення про те, що переривання вагітності через патологію плоду не відповідає конституції країни. До цього аборти в Польщі дозволялися у випадку небезпеки для здоров'я матері, в разі важких вад розвитку плоду та у разі вагітності внаслідок зґвалтування. Згідно з новим рішенням суду, переривання вагітності має бути забороненим також у випадку серйозних вад розвитку ненародженої дитини. Це спровокувало масові акції протесту у країні.

Також акцію солідарності з польськими жінками провели в Києві.

Польська федерація жінок та планування сім'ї повідомила, що в останні дні перед тим, як рішення суду мало набрати чинності, в країні збільшилося число абортів.