У Мінську затримали засновника IT-компанії, яка розробляє соціальні та освітні сервіси
Tut.by

У Мінську затримали Владислава Герчикова – засновника IT-компанії Bamboo group, яка є резидентом Парку високих технологій.

«Факт затримання підтверджуємо», — повідомили агентству «Інтерфакс-Захід» у компанії в неділю.

Портал tut.by повідомляє, що Герчикова затримали у його машині у дворі на вулиці Козлова під час студентської акції в суботу.

На сайті ПВТ повідомляється, що Bamboo group входить до однойменної міжнародної групи компаній. Сфери її діяльності — автомобільна промисловість, телекомунікаційна галузь, соціальні та освітні сервіси. Серед проєктів Bamboo group — платформа «Знайбай», яка охоплює електронні щоденники та журнали, генератор розкладів, а також менеджер системи освіти.

За даними правозахисного центру «Весна», в суботу на несанкціонованих акціях протесту в Мінську було затримано близько 40 осіб. Більшість затримань відбулося під час студентського маршу.

А у неділю, 18 жовтня, в Білорусі відбувається наступна акція протесту проти Олександра Лукашенка. Цього разу вона називається Партизанський марш.

Власник Telegram-каналу Nexta сформулював мету маршу так: «Сьогодні ми вийдемо на вулиці, щоб учергове показати тирану, що його місце — на звалищі історії. Що ми, нащадки славних воїнів і партизанів, гідні своїх предків, які одного разу вже перемогли фашизм».

На марш до Мінська стягують спецтехніку і силовиків. Про це повідомляє на своєму Telegram-каналі «Радіо Свобода».

Зокрема, читачі надіслали виданню відео з військовими машинами та силовиками на Партизанському проспекті, який сьогодні названо головним маршрутом слідування колон протестувальників.

Також в тому ж районі помічена спецтехніка, зокрема водомети,  а також люди в балаклавах, які пересідають у цивільні машини.

Маршрут маршу опубліковано в ТГ-каналі NEXTA із коментарем: «Сьогодні ми йдемо за максимально простим сценарієм — займаємо Партизанський проспект і йдемо колоною до самої МКАД (кільцевої дороги)! А йдучи, висловлюємо підтримку і солідарність робітникам столичних заводів, від страйків на яких тепер залежить багато чого!».

Telegram-канал видання «Наша Нiва» опублікував відео з Партизанського проспекту. У колоні демонстрантів вже кілька тисяч людей, повідомляють білоруські кореспонденти.

Колона протестуючих вийшла на дорогу біля мотовелозаводу і скандувала «Страйк!». Репортери «Наша Нiва» оцінюють кількість демонстрантів у десятки тисяч.На вулиці Кулешова тим часом стільки силовиків, що їх зібрання стало схожим на парад.

В центрі Мінська влада підготувалася: Жовтневу площу огороджено, чергують силовики; біля Адміністрації президента близько десяти одиниць спецтехніки, включаючи водомет; Площа Незалежності оточена металевими огорожами, біля Будинку уряду стоять автобуси силовиків; правоохоронці чергують перед КДБ на площі Дзержинського.

На улице Аранській полчалися перші затримання — на відео від читача Telegram-каналів видно, як затриманих вкладають на землю.

Є і відео затримання біля метро «Партизанська».

Як повідомляє Nexta, кіберпартизани також у неділю розпочали боротьбу з блокуванням Інтернету в Білорусі. Вони поширили посилання на проксі-сервери, які дозволяють білорусам користуватися Telegram під час частквого блокування Інтернету силовиками.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено Олександра Лукашенка, який на посаді з 1994 року.

Згідно із затвердженими ЦВК підсумками, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську – 10,12%.

Читайте наш матеріал про те, що самопроголошений президент вважає «недружніми діями» України. Ще після завершення терміну повноважень Лукашенка як президента Білорусі Україна офіційно планує називати його на ім'я, не зазначаючи посади.

 

Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум й погрожує національним страйком