В МЗС Угорщини заявили, що Порошенко дійсно мав зустрітися з Орбаном (оновлено)
facebook.com/orbanviktor

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що нардеп Петро Порошенко дійсно мав зустрітися з угорським премʼєр-міністром Віктором Орбаном.

Про це пише угорський портал Telex.

На запитання журналістів, що могли б обговорити Порошенко та Орбан, Сіярто відповів, що угорський прем'єр готовий вести перемовини з будь-ким, зокрема з колишніми лідерами іноземних держав.

«Тому, якщо експрезидент Порошенко розглядав можливість таких консультацій, ми не хотіли цьому заважати», — заявив він.

Тему можливої розмови Сіярто відмовився називати, а на уточнення, чи саме Порошенко ініціював зустріч, відповів наступне: «Ще раз кажу, що якщо є така ініціатива, то пан президент сприймає її позитивно».

Нагадаємо, 1 грудня прикордонники не випустили Порошенка за кордон. Лідер Євросолідарності запевнив, що мав їхати у відрядження до США, яке погодив голови Верховної Ради. Згодом з'ясувалося, що погодження скасував віцеспікер Олександр Корнієнко на підставі листа СБУ.

У спецслужбі пояснили, що отримали інформацію про заплановану зустріч Порошенка з Орбаном і що їхн. розмову хотіли використати росіяни у своїй пропаганді.

Євросолідарність прямо не прокоментувала можливість такої зустрічі, але назвала повідомлення СБУ неправдивим і заявила, що Порошенко мав відвідати лише дві країни — США та Польщу.

Оновлено

Петро Порошенко на брифінгу підтвердив, що він і «його служби звернулися до лідерів держав, які умовно відносять до скептиків», повідомляє Суспільне.

«Серед них є й Угорщина і Словаччина та інші держави. Де я запропонував зустрітися, обговорити ситуацію для того, щоб переконати лідерів держав, яких я дуже добре знаю. Я маю дуже великий досвід проводити позитивні рішення і в частині ратифікації угоди по асоціації з ЄС у 2015/15/16 році та ратифікації угоди безвізовий режим. І в тому числі зараз забезпечення прийняття рішення Єврокомісією про початок переговорів про членство України у ЄС», — сказав Порошенко.

За його словами, декілька керівників держав та урядів «відповіли йому і запросили». Ці зустрічі мали відбутися у листопаді, але тоді лідеру Євросолідарності дозвіл на виїзд не дали.

«В грудні подібних зустрічей не планувалося. Мені навмисно було виділено в розпорядженні з першого грудня. Ви можете самі переконатися, що частина керівників європейських держав в цей час, в цей день і весь початок грудня і по досі знаходяться на кліматичному саміті в Об'єднаних Арабських Еміратах», — додав Порошенко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Орбан заявив, що не знає, яка територія України. В МЗС йому нагадали