В Польщі постанова Конституційного Суду про аборти спричинила «страйк жінок»
Анна Лапіч

У Польщі триває страйк жінок, які виступили проти рішення суду, яким було введено майже повну заборону абортів у переважно католицькій країні.

Вже сьомий день поспіль минув у демонстраціях проти рішення, що оголосило незаконним припинення вагітності через серйозні вади здоров'я плоду.

Лідер правлячої партії заявив між тим, що рішення не може бути скасовано, повідомляє BBC.

Ярослав Качинський — віцепрем'єрміністр, якого багато хто вважає справжнім керівником країни заявив, що протести були спробою «знищити» Польщу. Він закликав людей «захищати» націю так само, як і католицьку церкву.

Рішення Конституційного Суду минулого четверга заборонило одну з небагатьох законних підстав для абортів у Польщі. Воно — наслідок судового позову від парламентарів із правлячої націоналістичної партії «Право і справедливість» (Pis) минулого року.

Рішення означає, що припинення вагітності дійсні лише у випадках зґвалтування чи інцесту або для захисту життя матері. Постанова не може бути оскаржена, але вона набирає чинності лише після її публікації в журналі законів, повідомляє інформаційне агентство AFP. Невідомо, коли це станеться.

Опитування громадської думки, проведене «Gazeta Wyborcza», показало, що 59% опитаних не погодились з рішенням.

Перебіг акцій протесту

Жінки, які виступають проти рішення суду, не виходять на роботу та відмовляються займатися домашніми справами на знак протесту, натхненного страйком жінок в Ісландії в 1975 році.

Подібна демонстрація вже сталася у 2016 році, коли тисячі польських жінок пройшли вулицями в чорному одязі на знак жалоби за свої права, оскільки в парламенті обговорювались пропозиції щодо обмеження абортів.

Українська блогерка Ганна Лапіч пише з Варшави на своєму каналі в Telegram: «Символом протестів під назвою «Пекло Жінки» стала червона блискавка, намальована на чорному профілі жінки. Червону блискавку ви можете побачити всюди: на вікнах будинків, на плакатах або на масках, що захищають обличчя».

У вівторок у парламенті розпочались сутички, депутати від опозиції принесли плакати «Це війна» та «Ганьба». Жінки-опозиціонерки заблокували трибуну в нижній палаті Сейму у Варшаві. Центристські та ліві депутати тримали плакати та вигукували гасла на захист права вибору.

Кричали вона й гасла на адресу прем'єр-міністра Матеуша Моравецького. Це сталося після того, як консервативний спікер парламенту порівняв червону блискавку, що є символом руху протесту, з нацистськими символами.

«Ми намагалися продемонструвати солідарність з протестувальниками, які заповнили вулиці й вимагали справжньої дискусії щодо повних репродуктивних прав для жінок», — заявила ВВС Агнешка Дземянович-Бак, депутат лівих поглядів.

Тим часом Качинський у відеозверненні на Facebook сказав: «Не могло бути іншого рішення, враховуючи конституцію. Ми повинні пам'ятати, що ми повністю в праві, коли справа стосується юридичних питань».

Лідер опозиційної Громадської коаліції Борис Будка сказав, що слова, що закликають до «ненависті, розпалювання громадянської війни та використання партійних сил для нападу на громадян, є злочином», повідомляє агентство AP.

Раніше Моравецький закликав припинити демонстрації, заявивши, що протестувальники нехтують «масовими ризиками» пандемії коронавірусу.

Він заявив: «Свобода вибору справді є фундаментальною річчю, але ми всі повинні погодитись, що для того, щоб мати цю свободу вибору, потрібно бути живим. Той, хто мертвий, не може реалізувати своє право свободи вибору».

Історія проблеми

Аборти — це причина суттєвої розбіжності думок у Польщі, яка має один із найсуворіших законів Європи щодо них. Опитування громадської думки дослідницького центру CBOS 2014 року показало, що 65% опитаних поляків були проти абортів, 27% вважали їх прийнятними, а 8% не визначилися.

Однак протягом багатьох років опитування громадської думки виявляли явну більшість проти посилення закону, яке врешті сталося.

Щороку в Польщі відбувається трохи більше 1000 легальних абортів, але жіночі групи стверджують, що кількість абортів, здійснених незаконно або за кордоном, може становити від 80 000 до 120 000.

Спостерігачі кажуть, що уряд і PiS, схоже, були здивовані масштабами протестів, що також сприяли незвично сильній критиці могутньої католицької церкви.

Вплив церкви зменшується серед молоді, у протестах бере участь велика кількість молодих жінок. У неділю деякі активісти влаштували акції протесту у церквах й зірвали деякі служби.

Також громадськість висловлює гнів через те, що уряд проштовхнув зміни без парламентських дебатів або консультацій з активістами.

Незважаючи на те, що Польща є однією з найбільш католицьких країн Європи, опитування громадської думки показують, що існує явна більшість проти посилення закону про аборти.

Юридичне оскарження закону 1993 року, що дозволяє аборти у випадках тяжкої вади здоров'я плода, було розпочато депутатами від націоналістичної партії «Право і справедливість» минулого року. Більшість суддів були висунуті однією, правлячою партією.

В четвер Конституційний Суд Польщі визнав незаконними аборти, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби. Цим законом в країні обґрунтовувалась близько 98% абортів. Таке рішення активісти Польщі та України назвали спробою позбавити жінок прав та свобод.

Як ми повідомляли раніше, в четвер у Варшаві сталися заворушення, поліція Польщі застосувала сльозоточивий газ проти сотень протестувальників. Активісти незадоволені рішенням суду, яке майже повністю забороняє аборти.

 

«Ваша надія — вазектомія!». У Києві — акція солідарності з жінками під посольством Польщі