В Японському морі РФ та США вступили в суперечку за територіальні води
Getty Images

Росія заявляє, що один із її військових кораблів перехопив і переслідував есмінець ВМС США після того, як у вівторок він зайшов у територіальні води Японського моря.

Москва звинуватила американців у тому, що корабель «Джон С. Маккейн» перетнув морський кордон РФ і пройшов два кілометри вглиб у затоці Петра Великого. РФ заявила, що погрожувала протаранити корабель, повідомляє BBC.

Потім американський військовий корабель покинув цей район, за даними Росії.

Однак ВМС США заперечують будь-які свої протиправні дії та заявляють, що їхній корабель не був «висланий».

Інцидент стався у вівторок в Японському морі, також відомому як Східне, що межує з Японією, Росією та двома Кореями.

За даними російського міністерства оборони, міноносець Тихоокеанського флоту «Адмірал Виноградов» за допомогою міжнародного каналу зв'язку попередив американський корабель про «можливість використання тарану для виведення зловмисника з територіальних вод».

«Заява Російської Федерації щодо цієї місії неправдива», — заявив речник сьомого флоту ВМС США лейтенант Джо Кійлі. «Джон С. Маккейн» не був «висланий» з території жодної країни».

За його словами, США «ніколи не піддаватимуться залякуванню або примушенню приймати нелегітимні вимоги в морі, такі, як пред'явлені Російською Федерацією».

Такі випадки на морі рідкісні, хоча «Адмірал Виноградов» також брав участь у спробі зіткнення з американським крейсером у Східно-Китайському морі минулого року.

І Росія, і США взаємно звинувачують одна одну в інциденті.

Обидві країни регулярно звинувачують одна одну в небезпечних військових маневрах — на морі та в повітрі.

У 1988 році радянський фрегат «Беззаветний» «наткнувся» на американський крейсер «Йорктаун» у Чорному морі, звинувативши його у вторгненні в територіальні води СРСР.

Відносини між Москвою та Вашингтоном залишаються напруженими, і президент Володимир Путін досі не привітав Джо Байдена з перемогою на президентських виборах у США.

Дві країни також ще не доопрацювали взаємний пакт про ядерну зброю, строк дії якого добігає кінця в лютому. США відхилили пропозицію Путіна щодо продовження на рік договору START.

Трамп хотів нанести удар по ядерному об'єкту в Ірані, але військові США переконали його не починати війну