Вакцина проти COVID-19 фірми Novavax готова до використання. Вона ефективна на 90%, але менш дієва проти штаму з ПАР
Getty Images

Вакцина проти COVID-19 від компанії Novavax успішно пройшла фінальну стадію клінічних випробувань та показала ефективність на 89,3%.

Раніше закупівлю саме цієї вакцини зірвали у Міністерстві охорони здоров’я.

Як оголосила Novavax, її препарат розроблений на основі білків. Третя фаза клінічних випробувань проводилася у Великій Британії. Його дію також вивчили й на новому штамі коронавірусу, який раніше знайшли у Сполученому Королівстві, а пізніше в інших країнах. 

Дослідження дають підстави стверджувати, що вакцина на 95,6% ефективна проти COVID-19 та на 85,6% проти мутованого вірусу. Це близько до 95-відсоткового рівня захисту, який пропонують вакцини Pfizer/BioNTech і Moderna.

Водночас, значно меншу ефективність вакцина Novavax продемонструвала проти штаму коронавірусу, що виник в Південній Африці — 49,4%.

В окремому випробуванні в Південній Африці, де знайдено інший штам COVID-19, ефективність, показана вакциною, досягла близько 60% серед учасників випробувань, у яких не було ВІЛ.

У випробуваннях взяли участь більше 15 тисяч осіб віком від 18 до 84 років, зокрема 27% учасників були старші за 65 років.

У компанії також додали, що планують опублікувати детальний звіт про результати досліджень з урахуванням додаткових даних. Інформацію про клінічні випробування фірма передасть для попередньої публікації та для рецензій у відповідні журнали.

Окрім того, Novavax подала документи на реєстрацію препарату.

Передісторія

Міністерство охорони здоров’я зірвало закупівлю вакцини NVX-CoV2373 американської розробки,  яку виготовляє індійська компанія Serum Institute of India — найбільший світовий виробник вакцин. Розробники цієї вакцини — компанія Novavax з США та Коаліція з іновацій у підготовці до епідемій (CEPI).

Ціна вакцини Novavax — $3 за дозу (≈ 84 гривні).

Натомість китайська вакцина Sinovac, яку має отримати Україна, коштуватиме приблизно $18 (≈ 504) гривні за дозу

Про невдалі переговори з Serum нардепу Олександрі Устіновій повідомили у держідприємстві «Медичні закупівлі» у відповідь на депутатський запит.

У вересні вакцина увійшла в третю фазу клінічних досліджень у Великій Британії, а в кінці грудня — в США.

У Novavax заявили, що незабаром розпочнуть випробування нових версій вакцини для захисту від нових штамів вірусу.

Стен Ерк, виконавчий директор Novavax, заявив BBC, що завод з виробництва вакцин в Стоктоні-он-Тіс у Британії повинен запрацювати у березні або квітні. Компанія сподівається отримати схвалення вакцини від MHRA приблизно в той же час.

Професор Пол Хіт, головний дослідник британського випробування Novavax, заявив, що результати клінічних випробувань були «надзвичайно захоплюючими», особливо через ефективність щеплення проти британського варіанту.

Представники сфери охорони здоров’я занепокоєні тим, чи будуть вакцини від COVID-19, які зараз поширюють у світі, ефективними проти нових штамів, вперше виявлених у Британії, Бразилії і Південній Африці.

Компанії Moderna і Pfizer/BioNTech на початку цього тижня заявили, що їхні вакцини ефективні проти штаму коронавірусу, який переважає у Великій Британії, але менше захищають від південноафриканського штаму.

22 грудня Єврокомісія завершила попередні переговори з фармацевтичною компанією Novavax про придбання до 200 млн доз.

Як ми писали раніше, через механізм COVAX до нас привезуть вакцини AstraZeneca, Novavax, Pfizer і Moderna.

Віктор Ляшко обіцяє, що в Україні не буде чорного ринку вакцин від COVID-19