Від технічного персоналу на Олімпіаді в Токіо не вимагатимуть обов’язкового вакцинування
IOC

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) 3 лютого опублікував посібник, в якому викладені правила поведінки на Іграх, що мають відбутися влітку 2021 року у Токіо.

МОК пояснює, що цей перший довідник адресований представникам представникам федерацій та технічному персоналу. Днями обіцяють представити аналогічні посібники для атлетів та представників медіа.

Поява офіційних посібників говорить про те, що Оркомітет Ігор сподівається, що Олімпіаду в Токіо більше не доведеться переносити чи скасовувати. Нагадаємо, її мали провести влітку 2020 року, але перенесли на рік через пандемію коронавірусу.

Вже цього року із загостренням пандемії і появою нових агресивних штамів лунали побоювання, що провести Олімпіаду буде неможливо.

Саме правилам поведінки під час пандемії присвячений посібник від МОК.

У ньому йдеться, що принаймні від технічного персоналу не вимагатимуть обов’язкової вакцинації. Але МОК закликає вакцинувати учасників за можливістю. Раніше Оргкомітет та МОК обговорювали амбітні плани вакцинувати усіх спортсменів, що приїдуть до Японії, а це більше 11 тис. осіб.

«Вакцини  це один із багатьох доступних інструментів, які слід використовувати. МОК продовжує наполегливо підтримувати пріоритет вакцинації вразливих груп, медсестер, лікарів та всіх, хто охороняє наше суспільство. Коли вакцинація стане доступною для широкої громадськості, МОК закликає вакцинувати олімпійські та паралімпійські команди», — йдеться в посібнику.

Офіційні особи, які вирушатимуть на Олімпійські Ігри до Токіо, мають зробити тест на СOVID-19, за 14 днів до дати приїзду. І ці два тижні ретельно відстежувати своє самопочуття. Ще один негативний тест вони мають зробити не більш, ніж за 72 години до прильоту в Японію.

МОК попереджує, що учасникам Ігор робитимуть тести регулярно з певним проміжком часу. Він залежатиме від ролі особи на Іграх.

Учасники мають зареєструватися в додатку і під час перебування на Олімпіаді регулярно звітувати у ньому про стан свого здоров’я. Для цього вимірювати температуру, стежити за можливими симптомами коронавірусу та контролювати, чи не було контактів з інфікованими особами.

Техперсоналу рекомендовано уникати тісних контактів, не тиснути руку, тримати дистанцію не менше двох метрів, всюди користуватися захисною маскою.

Підтримувати атлетів можна лише аплодисментами — скандування з гігієнічних міркувань заборонено. Також не можна користуватися громадським транспортом — лише спеціальним.

Ігри планують провести в Токіо з 23 липня по 8 серпня 2021 року.

Російські чиновники хочуть, щоб замість гімну РФ перед спортивними змаганнями лунала «Катюша»