Вірменія і Азербайджан домовилися про гуманітарне перемир’я з 00:00 18 жовтня
Karabakh Volunteers

Вірменія і Азербайджан домовилися про встановлення в районі Нагірного Карабаху гуманітарного перемир'я з 00:00 18 жовтня. Заяву про це оприлюднило Міністерство закордонних справ Республіки Вірменія на своєму сайті.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що дане рішення ухвалене згідно заяви від 1 жовтня президентів Франції, Росії та США, які представляють країни-співголови Мінської групи ОБСЄ, заяви від 5 жовтня співголів Мінської групи ОБСЄ і відповідно до московської заяви від 10 жовтня.     

Опівдні 10 жовтня набула чинності попередня угода про припинення вогню, ухвалена за підсумками переговорів у Москві. Однак відразу після початку перемир'я сторони звинуватили одна одну в обстрілі.

Раніше обидві сторони обмінювались звинуваченням у нових атаках, порушуючи тижневе перемир'я, яке здійснювалося за посередництвом Росії.

Азербайджан заявив, що в місті Гянджа ракетами з Нагірного Карабаху було вбито 13 та поранено понад 50 мирних жителів. Вірменія, яка підтримує невизнаний Нагірний Карабах політично та економічно й направляє добровольців служити в його армію, звинуватила Азербайджан у обстрілах населених районів анклаву та бомбардуванні цілей у Вірменії.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розмовляв із вірменськими та азербайджанськими колегами по телефону в суботу і наголосив, що перемир'я, у якому він був посередником тиждень тому, повинно дотримуватися, цитує заяву Москви Reuters.

Росія, Франція та США належать до Мінської групи, яка намагалася допомогти врегулювати конфлікт під егідою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Вірменія веде переговори з Азербайджаном від імені Нагірного Карабаху, оскільки Баку відмовляється вести переговори з сепаратистською владою.

Єреван заявляє, що його збройні сили не беруть участі в конфлікті й не атакували Азербайджан. Між тим, багато громадян Вірменії, включаючи сина прем’єр-міністра, служать добровольцями в армії Нагірного Карабаху.

У суботу Вірменія заперечила твердження азербайджанців про те, що вірмени незаконно озброювали Нагірний Карабах, і звинуватила Азербайджан у діях, спрямованих на розширення впливу Туреччини в регіоні, та у залученні турецьких солдатів.

Баку заявив у суботу, що близько 20 багатоквартирних будинків у Гянджі, другому за величиною азербайджанському місті, приблизно за 40 км від Нагірного Карабаху, були вражені ракетами з невизнаної республіки.

Вірменія заперечила, що на азербайджанські міста напали, але заявила, що азербайджанські безпілотники бомбили військові об'єкти та пошкоджували цивільну інфраструктуру в самій Вірменії.

Представники Нагірного Карабаху заявили, що щонайменше шість цивільних осіб у найбільшому місті регіону Степанакерті були поранені при азербайджанських обстрілах.

Баку заявив у суботу, що після розгортання бойових дій 27 вересня 60 азербайджанських цивільних осіб було вбито та 270 поранено. Воєнні жертви не розголошуються.

Нагірний Карабах заявляє, що було вбито 633 військовослужбовці та 36 цивільних осіб.

Як ми повідомляли раніше, бойової дії в Нагірному Карабаху розпочалися в неділю, 27 вересня. Вірменія і Азербайджан звинуватили одне одного в ескалації насильства в регіоні.

 

Азербайджан заявив про взяття нових міст у Карабасі, Вірменія – про тяжкі втрати армії