Вища рада правосуддя винесла попередження судді ВАКС Біцюку
Фундація DEJURE

Вища рада правосуддя вирішила притягнути суддю Вищого антикорупційного суду Андрія Біцюка до дисциплінарної відповідальності.

ВРП повідомляє на сайті, що справу щодо Біцюка розглянула її Дисциплінарна палата.

Вона відкрила дисциплінарне провадження щодо Біцюка за п’ятьма ймовірними обставинами порушення.  Однак після розгляду Палата заявила, що суддя порушив норми законодавства за одним фактом.

В одній із ухвал суддя Біцюк вказав, що «у кримінальному провадженні складено та підписано повідомлення про підозру певним особам, проте цей висновок не відповідає матеріалам клопотання». Також Біцюк вказав, що слідчий суддя у питанні про продовження строків досудового розслідування, як зазначається, «не зобов’язаний вирішувати питання про належне вручення повідомлення про підозру».

Водночас Палата дійшла висновку, що таке посилання суддя зробив через невиконання вимог процесуального законодавства.

Палата вирішила, що такі дії судді порушили права осіб на справедливий суд, гарантований шостою статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Палата вважає, що суддя Біцюк допустив «грубу недбалість».

Дисциплінарна палата вирішила притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього стягнення — попередження.

Передісторія

НАБУ підозрює голову ОАСК Вовка у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їх роботі. Крім Вовка, підозрюваними є деякі його колеги та голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Стосовно Біцюка відкрили дисциплінарну справу за скаргами адвокатів суддів Окружного адмінсуду.

Цих суддів підозрюють у спробах захопити державну владу, втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та отриманні неправомірної вигоди.

Як ми писали ранішеПавло Вовк вперто ігнорує виклики до Вищого антикорупційного суду. 

3 лютого Біцюк задовольнив клопотання детективів НАБУ про примусовий привід до суду голови ОАСК Павла Вовк. Його раніше не дозволила арештовувати ВРП.

Незважаючи на заборону ВРП, законодавство не забороняє примусово доставити Вовка до суду. Для цього потрібен дозвіл слідчого судді, який і отримало НАБУ.

Рада оприлюднила три законопроєкти Зеленського про реформу судової системи